Downing Street is klaar voor de wedstrijd Engeland-Italië EPA | NOS

Goedemorgen! Het is de dag waarop de genocide in Srebrenica wordt herdacht. Vanavond is de EK-finale tussen Engeland en Italië en vanmiddag is de slotwedstrijd op Wimbledon.

In de loop van de dag ontstaan buien, de meeste in de noordelijke helft. Lokaal is kans op onweer en veel regen in korte tijd. Het wordt 20 tot 24 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Italië en Engeland strijden vanaf 21.00 uur op Wembley om de Europese titel. De Engelse voetballers hopen voor eigen publiek voor het eerst het EK te winnen. Italië werd in 1968 kampioen van Europa en verloor daarna twee keer de finale, in 2000 en 2012. De wedstrijd krijgt overigens alsnog een Nederlands tintje: Björn Kuipers fluit als eerste Nederlandse scheidsrechter ooit de EK-finale.
  • De Britse miljardair Richard Branson gaat de ruimte in met een ruimtevaartuig van zijn bedrijf Virgin Galactic. Dat is negen dagen eerder dan rivaal Jeff Bezos van Blue Origin. Beide bedrijven willen commerciële ruimtevluchten aanbieden.
  • De massamoord in Srebrenica, 26 jaar geleden, wordt herdacht in Den Haag en Srebrenica. Vanwege het coronavirus is de herdenking in Nederland ook dit jaar weer te volgen via een livestream. Zoals elk jaar worden namen van slachtoffers genoemd. Ook de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, houdt een toespraak.
  • Novak Djokovic kan op Wimbledon zijn twintigste grandslamtitel veroveren. Hij komt dan op gelijke hoogte met Roger Federer en Rafael Nadal. Djokovic neemt het in de finale, die om 15.00 uur begint, op tegen de Italiaan Matteo Berrettini.

Wat heb je gemist?

In Aalst in België is een vrouw overleden die besmet was met twee varianten van corona. Mogelijk was ze door twee mensen besmet. De vrouw van 90 werd in maart na een aantal valpartijen opgenomen in het ziekenhuis. Ze was niet gevaccineerd. Na haar overlijden bleek dat ze met twee virusvarianten besmet was.

Volgens Belgische wetenschappers was al wel bekend dat zoiets mogelijk was, maar hadden ze dat in de praktijk nooit gezien.

Ander nieuws uit de nacht

  • Ramen van meerdere huizen gesprongen door harde knal in Utrecht: een muur bij een voetbalpleintje werd opgeblazen. Niemand raakte gewond. De knal was in grote delen van de stad te horen. Ook hing er een grote rookpluim boven de wijk.
  • EU-grensbewakingsorganisatie verdubbelt steun aan Litouwen: aanleiding is de toename van het aantal migranten die vanuit Wit-Rusland de grens oversteken. Volgens Litouwen laat Wit-Rusland hen bewust door. Het zou een wraakactie zijn voor de sancties die de EU Wit-Rusland heeft opgelegd vanwege het schenden van de mensenrechten.
  • Iraniërs protesteren wereldwijd tegen president: in onder meer Berlijn, Londen, Washington en Amsterdam zijn aanhangers van de Iraanse oppositie de straat op gegaan. De demonstranten vinden dat de nieuwe president Ebrahim Raisi moet worden vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid.
  • Surinaamse oud-minister gezocht door Interpol: de 58-jarige Gillmore Hoefdraad wordt onder andere verdacht van witwassen en corruptie. Hij zou als minister van Financiën betrokken zijn geweest bij miljoenenfraude bij de Centrale Bank van Suriname.

En dan nog even dit:

Iedere dag praten we je in een video bij over alles wat je moet weten van het EK voetbal 2021:

EK in 2'21: is 'football coming home' of gaat het naar Rome? Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fijne dag!

STER reclame