Barty maakt droom waar op Wimbledon Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Australische Ashleigh Barty heeft op Wimbledon haar tweede grandslamtitel veroverd. De nummer één van de wereld, die in 2019 Roland Garros won, versloeg in een mooie finale de Tsjechische Karolína Plísková met 6-3, 6-7 (4), 6-3.

Barty is de opvolgster van de Roemeense Simona Halep, die in de editie van 2019 de sterkste was en dit jaar ontbrak wegens een kuitblessure. In 2020 werd er niet gespeeld in Londen vanwege de coronapandemie.

De 25-jarige Barty treedt met haar zege in de voetsporen van haar grote voorbeeld en inspiratiebron Evonne Goolagong, die precies vijftig jaar geleden haar eerste titel op het Londense gras pakte en in 1980 de laatste Australische winnares was. Goolagong is net als Barty afkomstig uit een familie met een Aboriginal-achtergrond.

De vier jaar oudere Plísková, dertiende op de wereldranglijst maar op Wimbledon als achtste geplaatst, stond voor de tweede keer in een grandslamtinale. In 2016 moest ze bij de US Open de titel laten aan de Duitse Angelique Kerber. Zowel Barty als Plísková was tot dit jaar op Wimbledon nooit verder gekomen dan de achtste finales.

Veertien punten op rij

Barty schoot in de eindstrijd uit de startblokken en won de eerste veertien punten. De nerveus ogende Plísková, die tot de finale maar vier keer was gebroken en de meeste aces (54) had geslagen, pakte in de vierde game haar eerste puntje, maar kon niet voorkomen dat de Australische op 4-0 kwam.

De Tsjechische sloeg de game daarop terug met een break op love. Een ommekeer in de set bleef echter uit, omdat ze direct haar service weer inleverde.

Karolína Plísková AFP

Plísková behield in de tweede set haar eerste opslaggame. Vervolgens ging het echter weer mis met haar doorgaans zo dwingende service en werd de 'acequeen' op love gebroken. Ze gaf echter niet op, ging sterker retourneren, spreidde beter en boog een achterstand van 1-3 om in een 4-3 voorsprong.

Netballen

Op 5-5 leek ze haar eigen glazen in te gooien toen ze op 40-0 een ogenschijnlijk eenvoudig volley in het net liet belanden en vervolgens geen punt meer maakte in haar servicegame. Barty wist het serverend echter niet af te maken en verloor de tiebreak, mede door twee netballen in het voordeel van Plísková en een dubbele fout op het tweede setpoint.

Ook in de derde set nam Barty met haar dwingende forehand en lastige slice backhand snel afstand (3-0) en nu serveerde ze bij 5-3 het duel wel uit, al moest ze daarvoor nog wel een breakpoint wegwerken.

Een emotionele Ashleigh Barty realiseert zich dat de Wimbledon-titel binnen is AFP

Een droom was uitgekomen voor de tennisster van Down Under, die voor haar doen ongewoon emotioneel reageerde: ze had Wimbledon gewonnen.

Inheemse kinderen

Op de persconferentie na de finale lichtte Barty de rol van Goolagong in haar leven nog eens toe. "Evonne is heel belangrijk voor me. Ze heeft de weg gebaand voor jonge inheemse kinderen zodat ze in hun dromen durven te geloven en ze najagen. Dat heeft ze ook voor mij gedaan."

"Ze is al jaren een idool. En niet alleen als tennisster. Haar nalatenschap buiten de baan is ongelooflijk. Dat ik nu bijzondere zeges met haar mag delen en dat ik mijn eigen weg kan kiezen, is echt ongelooflijk en opwindend. Dat ik haar ken en mijn ervaringen met haar kan delen en dat ik haar zo kan bellen, is heel erg cool."

STER reclame