Gerel P.
NOS NieuwsAangepast

Ontsnapte crimineel Gerel P., verdacht van banden met Taghi, opgepakt in Brazilië

De Braziliaanse politie heeft de voortvluchtige Nederlandse crimineel Gerel P. opgepakt, bevestigt het Nederlandse Openbaar Ministerie. P. werd opgepakt in een appartement in Barra da Tijuca, een voorstad van Rio de Janeiro. Verdere details over zijn aanhouding zijn nog niet bekend.

De 38-jarige P. is in Nederland bij verstek veroordeeld voor twee moordpogingen, nadat hij in 2017 had weten te ontsnappen uit een Surinaamse cel. Hij wordt ook in verband gebracht met de kring rond Ridouan Taghi.

P. beschoot eind 2016 twee mannen uit Rotterdam bij een weiland in Noordeloos, bij Gorinchem. Ze raakten zwaargewond, maar overleefden de liquidatiepoging.

Ontsnapt

Enkele maanden later werd P. in Suriname opgepakt door een arrestatieteam. Na elf dagen voorarrest ontsnapte hij met behulp van een vuurwapen uit de gevangenis. Daarna verdween hij spoorloos.

Na zijn ontsnapping werd P. op de Nationale Opsporingslijst van de politie gezet, met een beloning van 30.000 euro voor de gouden tip. Begin dit jaar werd hij bij verstek tot twintig jaar cel veroordeeld voor de liquidatiepogingen.

Taghi

P. heeft volgens justitie ook banden met Ridouan Taghi. Hij zat vast op verdenking van de liquidatie in 2015 van spyshopmedewerker Ronald Bakker. Die zaak wordt behandeld tijdens het proces tegen Taghi. Het is nog niet bekend op P. ook voor die moord wordt vervolgd.

Taghi werd eind 2019 opgepakt nadat hij jarenlang de meest gezochte persoon van Nederland was geweest. Justitie brengt hem in verband met grootschalige drugssmokkel en meerdere liquidaties. In het grote Marengo-proces wordt hij samen met zestien anderen vervolgd. P. zit daar niet bij.

Het Openbaar Ministerie gaat om uitlevering vragen van P. Dat kan enkele maanden duren, afhankelijk van zijn bereidheid om mee te werken aan zijn terugkeer naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl