Actievoerende boeren op het Malieveld
NOS NieuwsAangepast

Boerenprotesten voorbij, nog wel actie bij universiteit Wageningen

Op verschillende plekken in het land hebben boeren actiegevoerd tegen het stikstofbeleid. De acties waren onder meer in Den Haag, Zwolle, Assen, Arnhem en Den Bosch.

Er stonden zo'n 300 tractoren op het Malieveld in Den Haag. Ze parkeerden op het gras, ondanks het dringende verzoek van Staatsbosbeheer alleen op het asfalt te rijden.

Beelden van de protesten in Den Haag en elders in het land:

  • NOS
    Actievoerende boeren op het Malieveld
  • NOS
    Actievoerende boeren op het Malieveld
  • NOS
    Actievoerende boeren op het Malieveld
  • NOS
    Actievoerders in gesprek met de politie in Arnhem
  • ANP
    Actievoerende boeren op weg naar Assen vanochtend

Een aantal Kamerleden kwam naar het Malieveld om de boeren toe te spreken. Er klonk luid boegeroep en getoeter van tractoren toen D66-Kamerlid Tjeerd de Groot het podium opkwam. Hij pleitte in 2019 al voor een halvering van de veestapel en kreeg daarvoor doodsbedreigingen.

Ook CDA-parlementariër Derk Boswijk werd uitgejouwd. Veel boeren zijn het niet eens met de nieuwe landbouwvisie van het CDA, waarin de partij voor het eerst stelt dat de veestapel onvermijdelijk kleiner moet worden. De landbouw is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de stikstofuitstoot in Nederland, heeft het RIVM berekend.

Andere sprekers waren onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga, Thom van Campen (VVD), Edgar Mulder (PVV), Roelof Bisschop (SGP), Derk-Jan Eppink (JA21) Caroline van der Plas (BBB) en Thierry Baudet (FvD). De laatste raakte in discussie met de organisatie nadat hij uit eigen beweging op een hoogwerker was geklommen, maar kreeg wat later toch het woord op het podium. Rond 15.00 uur was het protest afgelopen.

Boeren naar universiteit Wageningen

Ook bij sommige provinciehuizen stond het vol met landbouwvoertuigen. In Den Bosch kwam commissaris van de koning Ina Adema rond 11.45 uur naar buiten om de boeren te woord te staan. In Assen ging Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force in gesprek met commissaris Jetta Klijnsma. In Zwolle en Arnhem spraken de actievoerders met gedeputeerden.

Na het protest in Arnhem trokken de boeren naar Wageningen, om daar een 'ludieke' actie te voeren bij de universiteit. Ze gaan er mest dumpen, een symbolische daad waarmee ze naar eigen zeggen de biodiversiteit willen vergroten.

Omroep Brabant meldde eerder dat actievoerders van plan waren om van Den Bosch door te rijden naar Eindhoven Airport en het terrein van Jumbo in Veghel. Maar na het gesprek met de commissaris van de koning hebben de boeren die acties afgeblazen, schrijft de omroep. Ze vinden dat ze voldoende zijn gehoord.

Aan het begin van de protesten werd ook stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries:

Boeren staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries

In de ochtendspits werden op de A12 bij Utrecht enkele tientallen tractoren door de politie van de snelweg gehaald. Ze waren onderweg naar Den Haag en vervolgden hun reis via de binnenwegen. In Brabant blokkeerde de politie opritten naar de A50 en A59 om te voorkomen dat tractoren de snelweg op zouden rijden.

Er zal door de acties weinig verkeersoverlast ontstaan, verwachtte Rutger van Lier, een van de actieleiders, vanochtend. "De burger gaat er weinig last van hebben, we gaan geen snelwegen blokkeren dus er zullen geen files ontstaan. We gaan geen ruiten ingooien of dingen in brand steken of vernielen. We zijn geen vandalen, we zijn gewoon boeren. We komen gewoon op voor onze gezinnen en bedrijven."

Wel zijn sommige bedrijven het doelwit de acties. "We willen een paar flinke mokerslagen uitdelen", zei Van Lier in het NOS Radio 1 Journaal. De actievoerde boeren willen de aandacht vestigen op bedrijven die geen vergunning voor de Natuurbeschermingswet hebben. "Een aantal boeren heeft niet zo'n NB-vergunning, maar er zijn ook heel veel grote bedrijven en industrieën die die vergunning niet hebben."

In Overijssel werd daarom aangifte gedaan tegen het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Raalte.

'Ruimte voor de boer'

"De boodschap van de actie is: ruimte voor de boer", zegt Bart Kemp, voorman van Agractie. "Boeren worden verdreven van hun land, van de grond waar ze al generaties lang boeren en voedsel produceren. Daar gaat het over vandaag, dat Den Haag gaat luisteren naar boerengezinnen, omdat het om hun toekomst gaat."

Voor de actievoerders staat voorop dat er geen gedwongen opkoop van boerenbedrijven gaat plaatsvinden. Op dit moment gebeurt dat alleen op vrijwillige basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl