Italië ten koste van Spanje naar EK-finale dankzij koelbloedige Jorginho

Morata mist zijn penalty, Jorginho schiet Italië naar EK-finale

Italië heeft zich ten koste van Spanje voor de finale van het EK voetbal geplaatst. Voor zestigduizend toeschouwers op Wembley stond het na 120 minuten in de halve finale 1-1, waarna de Italianen de strafschoppen beter namen.

Federico Chiesa schoot de Italianen na een uur op voorsprong, waarna Álvaro Morata de drievoudig Europees kampioen op 1-1 schoot. In de strafschoppenserie werd de inzet van Morata echter gestopt door keeper Gianluigi Donnarumma. Jorginho schoot de Azzurri vervolgens met een uiterst beheerste penalty naar de finale.

Woensdag om 21.00 uur is de andere halve finale in Londen tussen Engeland en Denemarken. De EK-finale is zondag, ook op Wembley, om 21.00 uur.

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting:

Bekijk de samenvatting van Spanje - Italië

De eerste opwinding in de boeiende maar weinig spectaculaire eerste helft ontstond na een schot van Nicolò Barella op de paal, maar de Italiaan werd afgevlagd wegens buitenspel. Voor de rest was het vooral Spanje dat de dienst uitmaakte in de eerste helft.

De Spanjaarden speelden de bal soepel rond, hadden in de beginfase 75 procent balbezit en Italië kwam nauwelijks in het stuk voor. Veel gevaar wist het dominante Spanje voor rust echter niet te stichten.

Na een klein kwartier zette Pedri wel knap Mikel Oyarzabal voor de keeper, maar de vervanger van de gepasseerde Álvaro Morata nam de bal niet goed aan.

De eerste échte mogelijkheid voor Spanje volgde na 25 minuten met twee schietkansen van Dani Olmo. De eerste werd gekraakt, bij de tweede bracht Donnarumma redding.

Dani Olmo kan het even niet geloven

Tegen het einde van de eerste helft hadden de Italianen de boel iets beter voor elkaar. Op slag van rust schoot Emerson Palmieri, de vervanger van de geblesseerde Leonardo Spinazzola, van dichtbij via de lat over.

Handrem eraf en tempo omhoog

Na rust ging de handrem er bij beide ploegen af en het tempo omhoog, waardoor er nu wel veel gebeurde. Giovanni Di Lorenzo voorkwam met een knappe ingreep een kans van Ferran Torres en de Spaanse aanvoerder Sergio Busquets schoot rakelings over.

Aan de andere kant greep doelman Simón eerst nog goed in bij een schot van Federico Chiesa, maar na een uur ging de bal er alsnog in. Donnarumma speelde de bal snel naar voren na een Spaanse kans en na een flitsende aanval kwam de bal bij Chiesa, die de bal fraai in de rechterhoek krulde.

Chiesa schiet Italië op 1-0 in halve finale tegen Spanje

Het woord was nu aan Spanje, dat de draad probeerde op te pikken. En dat lukte aardig: Olmo schoot een metertje naast en Oyarzabal verprutste een kopkans. Aan de overkant moest Simón redding brengen toen invaller Domenico Berardi ineens door Chiesa voor de keeper werd gezet.

Morata schiet Spanje naast Italië

Italië concentreerde zich op de verdediging en loerde op nieuwe counters, maar tien minuten voor tijd stond toch de gelijkmaker op het bord. Uitgerekend de zo bekritiseerde en gepasseerde Álvaro Morata schoot na een mooie combinatie met Olmo beheerst de 1-1 in de linkerhoek.

Uitgerekend Morata schiet Spanje naast Italië in halve finale EK

Spanje ging in de spannende slotfase op zoek naar meer, maar er werd niet meer gescoord.

Kunst- en vliegwerk

In de verlenging bleven de Spanjaarden de betere partij en kwamen er ook kansen. Een vrije trap van Olmo leidde na een redding van Donnarumma tot een chaotische situatie in het Italiaanse strafschopgebied en een paar minuten later wisten de Italianen opnieuw met kunst- en vliegwerk een treffer te voorkomen.

In de tweede helft van de verlenging sloeg de vermoeidheid toe en lukte er weinig meer bij beide ploegen, hoewel Berardi nog uit buitenpositie scoorde.

Strafschoppenserie

De eerste penalty van Manuel Locatelli werd meteen gestopt door Unai Simón, maar Olmo schoot vervolgens de eerste Spaanse strafschop over. De vijf strafschoppen daarna gingen er allemaal in, totdat Morata zijn inzet zag worden gekeerd door Donnarumma.

Jorginho bracht vervolgens de beslissing, waarna het Italiaanse feest kon beginnen. Het is de derde keer dat de Italianen in een EK-finale staan. In 1968 werden ze Europees kampioen, in 2000 en 2012 ging de finale verloren.