Het Pentagon-gebouw in Washington DC
NOS Nieuws

Pentagon doet aanbesteding voor miljardenproject JEDI over

Het Amerikaanse ministerie van Defensie trekt een streep door een aanbesteding van de omvangrijke automatiseringsoperatie JEDI. Het project met een waarde van 10 miljard dollar werd eerder gegund aan Microsoft, tot ongenoegen van concurrent Amazon.

Het Pentagon heeft nu besloten de aanbesteding opnieuw uit te zetten, waarbij het nieuwe project verdeeld moet worden tussen verschillende bedrijven, blijkt uit een persbericht van het ministerie.

Vooralsnog worden alleen voorstellen van Microsoft en Amazon verwacht. Andere bedrijven zijn volgens het Pentagon niet capabel genoeg voor deze klus. Toch gaat het ministerie wel op zoek naar andere mogelijke kandidaten.

Politieke bemoeienis?

Concurrent Amazon stapte in 2019 naar de rechter omdat het vond dat het geen eerlijke kans gekregen had. Vooraf werd Amazon kansrijk geacht; het bedrijf levert ook al servers aan de CIA, waarop de inlichtingendienst geheime informatie opslaat.

Voormalig president Trump, die een hekel heeft aan Amazonbaas Jeff Bezos, had het bod van het bedrijf openlijk bespot. Ook verlengde hij de aanbestedingsprocedure, omdat bedrijven er naar zijn zeggen over hadden geklaagd.

De Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) is bedoeld om de digitale omgeving van het Pentagon te moderniseren. Er wordt een cloud gebouwd om geheime data te bewaren en het leger krijgt de beschikking over geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl