ANP

Goedemorgen! De Hoge Raad geeft vandaag het eindoordeel over het langslepende 'minder Marokkanen'-proces tegen PVV-leider Wilders. Het is ook de tweede dag van het koninklijke staatsbezoek aan Duitsland. En Italië en Spanje staan vanavond tegenover elkaar in de halve finale van het EK.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Het waait flink en aan zee staat een vrij krachtige tot harde zuidwesterwind met kans op zware windstoten rond 75 kilometer per uur. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig. Het wordt zo'n 20 tot 23 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Hoge Raad doet uitspraak in het al jarenlang slepende 'minder Marokkanen'-proces tegen PVV-leider Geert Wilders, over zijn uitspraak over Marokkanen in 2014. Tegen het oordeel van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.
  • Op de tweede dag van hun staatsbezoek in Duitsland praten koning Willem-Alexander en koningin Máxima met bondskanselier Merkel en premiers van de verschillende Duitse deelstaten.
  • In Wit-Rusland wordt een uitspraak verwacht in het proces tegen het prominente oppositielid Viktor Babariko, die wordt verdacht van allerlei financiële delicten. Babariko is een van de tegenstanders van president Loekasjenko, die werd opgepakt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van vorig jaar.
  • Italië en Spanje nemen het op Wembley in Londen tegen elkaar op in de eerste halve finale van het EK voetbal. Het duel is een herhaling van de finale van het EK 2012. Toen won Spanje met 4-0. De wedstrijd begint om 21.00 uur en is live te volgens via NPO1, NOS.nl, op de sportpagina en in het liveblog.

Wat heb je gemist?

De Veiligheidsregio Kennemerland laat onafhankelijk onderzoek doen naar de totstandkoming van een GGD-rapport over het hoge aantal longkankergevallen in en rond Beverwijk. Het onderzoek start zo snel mogelijk. Zolang het loopt, draagt GGD-directeur Van de Velden de aansturing van medewerkers die bij het rapport betrokken waren over aan de directeur van de veiligheidsregio.

Dit weekend meldde het Noordhollands Dagblad dat Van de Velden persoonlijk ingreep om de naam van Tata Steel te schrappen uit het rapport over het hoge aantal longkankergevallen in en rond Beverwijk. In conceptversies werd Tata wel genoemd, maar in het eindrapport niet. "Het woord Tata mag niet worden gebruikt", zou hij aan een medewerker hebben opgedragen.

De voorzitter van de veiligheidsregio, Schuurmans, schrijft dat GGD-rapporten onafhankelijk, objectief en wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. "Dit moet boven iedere twijfel verheven zijn", schrijft ze in een verklaring. Volgens Schuurmans is het van belang dat er snel helderheid komt.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Voor het eerst sinds de start van de coronapandemie begonnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren weer aan een staatsbezoek. Het koningspaar landde met het regeringstoestel in Duitsland, met de koning als copiloot. Het staatsbezoek startte nog enigszins onwennig door een weigerende paraplu, maar vervolgens trok de koning als vanouds via rondleidingen en fotomomenten naar een staatsbanket. Het bezoek duurt in totaal drie dagen.

Een samenvatting van de eerste dag;

Willem-Alexander en Maxima in Duitsland: dag 1 van het staatsbezoek

Fijne dag!

STER reclame