Het koningspaar bij de Brandenburger Tor, voor een fotomoment NOS

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begonnen aan hun eerste staatsbezoek aan Duitsland. Met de koning als co-piloot in de cockpit van het regeringstoestel landden ze in Berlijn, waar ze werden begroet met 21 saluutschoten. Twee Duitse straaljagers begeleidden het toestel bij de landing.

Het koningspaar werd door president Steinmeier ontvangen in Slot Bellevue, de ambtswoning van de Duitse president. Willem-Alexander en Máxima blijven drie dagen in Berlijn. De reis valt nog net binnen de ambtstermijn van bondskanselier Merkel, die ze ook ontmoeten. Met de burgemeester van Berlijn, Michael Müller, bezoeken ze vanmiddag de Brandenburger Tor.

Vanwege het slechte weer waren paraplu's nodig:

Koninklijk paar arriveert in nat en winderig Berlijn

Er staan ook een staatsbanket, projecten met een relatie tot Nederland, culturele bezoeken en een fotomoment op de agenda. De volgorde is geheimgehouden vanwege corona, om te voorkomen dat te veel mensen samendrommen om een glimp van Willem-Alexander en Máxima op te vangen.

Een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Berlijn gaat om die reden niet door. Het staatsbezoek zou eigenlijk vorig jaar al worden afgelegd, maar werd verschoven vanwege de coronapandemie. Het bezoek aan Duitsland is het eerste staatsbezoek sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Vanmiddag poseerde het koninklijk paar bij de Brandenburger Tor in Berlijn:

Fotomoment koninklijk paar bij Brandenburger Tor

De ministers Kaag van Buitenlandse Zaken, Bijleveld van Defensie en De Jonge van Volksgezondheid zijn ook mee naar Berlijn.

STER reclame