Tadej Pogacar in de gele trui na de achtste etappe in de Tour EPA
Tour

Tadej Pogacar heeft op imponerende wijze de leiding genomen in de Tour de France. De Sloveense wielrenner van Team Emirates sprong in de eerste zware Alpenrit weg op de tweede van drie cols van de eerste categorie, gaf al zijn concurrenten het nakijken en nam het geel over van Mathieu van der Poel.

Tot de tweede col zag het er nog naar uit dat Van der Poel kon standhouden, maar in de beklimming moest hij direct passen toen Pogacar versnelde. Alleen Richard Carapaz kon even in het spoor blijven van de ontketende Tourwinnaar van 2020.

Bekijk hieronder de aanval van Tadej Pogacar en de finish van de achtste etappe in de Tour.

Pogacar raapte onderweg de ene na de andere vluchter op, maar Dylan Teuns kreeg hij niet de pakken. De Belgische renner van Bahrain won de achtste etappe dan ook. Hij droeg de overwinning op aan zijn opa, die een paar dagen voor de Tour overleed. "Ik moest dat wel uit mijn hoofd zetten vandaag vanwege al die emoties."

"Het was vandaag een mooie dag voor mij", vertelde Teuns. "De beginfase was hectisch en op de voorlaatste klim dacht ik nog: 'het zit er niet in', maar daarna voelde ik me wel echt sterk. Ik ben ook superblij voor Wout Poels. Dat betekent champagne straks voor ons team."

Bekijk hieronder de reacties van Dylan Teuns, Wout Poels, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel.

Een van de achttien vluchters die Pogacar in zijn jacht op het geel verslond, was Wout Poels. Poels viel al vroeg in de rit aan, kwam bij drie colletjes als eerste boven en veroverde de bolletjestrui. Daarmee is Poels na Van der Poel en Ide Schelling de derde Nederlandse drager van de bollentrui deze Tour de France.

"Dit is de eerste keer voor mij dat ik een trui draag in de Tour", vertelde een trotse Poels na afloop. "Het was alleen maar aanvallen, aanvallen, aanvallen én blijven eten. Het was afzien van het begin tot het einde. Een mooie ouderwetse dag koersen, alleen jammer van de regen."

Hogesnelheidstrein

Pogacar liet Poels in de beklimming van de Colombière achter. In de afdaling kwamen Ion Izagirre en Michael Woods weer langszij bij de inmiddels uitgeraasde Sloveense renner. "Ik heb Pogacar één keer gezien en ik dacht dat de hogesnelheidstrein voorbijkwam", aldus Poels. "Hij heeft een flinke tik uitgedeeld aan iedereen."

Poels kwam uiteindelijk als vijfde en beste Nederlander over de streep, achter Izagirre, Woods en Pogacar. "Deze klimmetjes liggen me wel en het is fijn om een keer zo'n trui te mogen dragen."

Bekijk hieronder de samenvatting van de achtste etappe in de Tour de France.

Imponerende Pogacar rijdt Van der Poel uit het geel in eerste bergrit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mede door de demarrages van Poels viel het peloton al heel snel uiteen en moesten onder anderen Geraint Thomas (de Tourwinnaar van 2018) en Primoz Roglic lossen.

In het klassement heeft Pogacar nu al een flinke voorsprong van 1 minuut en 48 seconden op Wout van Aert. Beste Nederlander is Wilco Kelderman op de zevende plaats met een achterstand van vijf minuten en dertien seconden.

De uitslag van de achtste etappe in de Tour de France

STER reclame