1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

IOC komt Wiegman deels tegemoet over uitbreiding selecties Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft deels gehoor gegeven aan de wens van bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters om de selecties tijdens de Spelen in Tokio uit te breiden.

De olympische voetbalselecties bestaan uit slechts achttien speelsters, met nog eens vier speelsters op een standby-lijst. Volgens het oorspronkelijke plan mochten die vier alleen aan de selectie worden toegevoegd als er iemand wegvalt door blessures of andere omstandigheden.

Wiegman had er samen met enkele andere landen voor gepleit om die vier speelsters meteen aan de selectie te mogen toevoegen, mede vanwege het coronavirus. Zover wilde het IOC niet gaan: de selecties blijven uit achttien speelsters bestaan.

Reserves geen vaste reserve

Maar het IOC heeft nu wel bepaald dat de vier voetbalsters op de standby-lijst geen vaste reserves hoeven te zijn. Per wedstrijd mag een bondscoach ervoor kiezen om vier andere speelsters op de tribune te zetten.

"Het is nu zo dat je een speler later in het toernooi weer terug mag wisselen", aldus Wiegman. "Als iemand bijvoorbeeld een lichte blessure oploopt of om een andere reden niet inzetbaar is, is het niet direct einde toernooi."

De bondscoach is dan ook blij met de veranderde regel: "Het liefst hadden we een groep van 22 speelsters gehad, maar dit is al een hele stap vooruit. Het is mooi dat we het IOC met elkaar, dus met de andere landen en de FIFA, hebben kunnen overtuigen."

Keepster Loes Geurts, Anouk Dekker, Renate Jansen en Inessa Kaagman waren aanvankelijk aangewezen als de vier reserves.

De Nederlandse voetbalsters spelen hun eerste wedstrijd op 21 juli, twee dagen voor de officiële openingsceremonie, tegen Zambia. Op 24 juli is Brazilië de tegenstander, drie dagen later is de derde groepswedstrijd tegen China.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl