1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Homevideo's Bin Laden vrijgegeven

Het Pentagon heeft vijf 'homevideo's' vrijgegeven van de gedode terroristenleider Osama bin Laden. De video's zijn gevonden in de villa van Bin Laden in Abbottabad in Pakistan.

Op de video's zijn propagandatoespraken van Bin Laden te zien, onder meer uit november 2010. Bin Laden heeft op de beelden een zwarte geverfde baard. Op een andere opnamen repeteert hij voor toespraken.

Op een andere video is te zien hoe Bin Laden op een vloer zit, terwijl hij met een afstandsbediening in de hand naar zichzelf zit te kijken. Hij heeft een doek omgewikkeld en haalt een paar keer met zijn hand door een grijze baard. Of deze video in de villa is opgenomen waar hij woonde, is niet duidelijk.

Geen geluid

Op geen van de video's is geluid te horen. Het Pentagon heeft wel bekendgemaakt dat de boodschappen aan de Verenigde Staten waren gericht. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie vond niet dat het in zijn belang was om het anti-Amerikaanse geluid met de video's mee te sturen, aldus onze correspondent Eelco Bosch van Rosenthal.

Met de vrijgave van de video's wil het Pentagon volgens deskundigen nogmaals aantonen dat Bin Laden afgelopen maandag inderdaad is gedood. De regering-Obama weigert foto's vrij te geven van de gedode Bin Laden omdat die te gruwelijk en bloederig zouden zijn.

Bestuurscentrum

Volgens een hoge veiligheidschef van de VS was de villa in Abbottabad het centrum van waaruit Bin Laden al-Qaida nog altijd bestuurde. Er zou veel informatie zijn gevonden die dat bevestigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl