NOS Wielrennen

Pogacar vermorzelt concurrentie in tijdrit, verrassend sterke Van der Poel houdt geel

Pogacar vermorzelt concurrentie in tijdrit, sterke Van der Poel blijft in geel

Tadej Pogacar heeft een enorme tik uitgedeeld aan zijn concurrenten in de Tour de France. Net als in de slottijdrit van de vorige editie, waarin de Sloveen toen tot verrassing van iedereen de eindzege greep in de Tour, was hij oppermachtig in de vijfde etappe, ook een strijd tegen de klok.

Op het geaccidenteerde parcours van 27,2 kilometer tussen Changé en Laval snelde Pogacar naar een tijd van 32 minuten precies en was daarmee 19 seconden sneller dan Europees kampioen Stefan Küng.

De verrassend sterke Mathieu van der Poel werd vijfde en hield net genoeg marge over om de gele trui in bezit te houden. Zijn voorsprong op Pogacar in het algemeen klassement is acht seconden.

Beide smaakmakers feliciteerden elkaar na afloop uitvoerig. "Het geel staat Mathieu ook erg goed", zie Pogacar zelfs in zijn eerste reactie.

Ook werd Van der Poel de morele winnaar in zijn eeuwige strijd met Wout van Aert. Van Aert hoopte vooraf op de gele trui, maar was uiteindelijk slechts negen tienden sneller dan rivaal Van der Poel.

Julian Alaphilippe werd vooraf misschien wel de grootste kansen toegedicht op de leiderstrui, maar de Fransman werd slechts veertiende en verloor zelfs 0.40 op Van der Poel en liefst 1.10 op Pogacar.

Roglic beperkt de schade

Primoz Roglic - de kopman van Jumbo-Visma - reed gezien zijn maandag opgelopen verwondingen een knappe tijdrit en werd zevende op 43 seconden van zijn rivaal Pogacar.

Tot de verliezers kunnen Richard Carapaz (+1.43) en Geraint Thomas (+1.18), de speerpunten van Ineos, gerekend worden. Ook Wilco Kelderman, van wie veel verwacht werd in de tijdrit, stelde teleur en verloor liefst 1.48 minuut op Pogacar.

Deens feestje

Hoewel de dagzege buiten bereik bleef, waren het de Denen die uitstekend voor de dag kwamen in de tijdrit. Mikkel Bjerg, voormalig wereldkampioen tijdrijden voor beloften, zette met 33.01 al vroeg een scherpe richttijd neer en mocht zich een flink tijdje nestelen in de hotseat.

Op papier zou de tijd van Bjerg bedreigd kunnen worden door Brandon McNulty, zijn ploeggenoot bij UAE-Emirates, en de Zwitser Stefan Bissegger (EF Pro). Beide specialisten werden echter slachtoffer van de motregen, die de wegen van de Mayenne in korte tijd spekglad maakten.

Bissegger hield zijn fiets in een verraderlijke bocht nog net in bedwang, maar McNulty was minder fortuinlijk en ging onderuit.

  • NOS
    Uitslag etappe 5 Tour de France
  • NOS
    Algemeen klassement na etappe 5

Mattia Cattaneo (Deceuninck) was de eerste renner die onder de 33 minuten dook (32.55), maar nog voor de Italiaan van Deceuninck was bijgekomen van zijn inspanning knalde 'King Küng' ruim onder die tijd.

Daarna kwamen alleen het Deense talent Jonas Vingegaard en Deens kampioen Kasper Asgreen in de buurt van de toptijd van Küng. Vingegaard eindigde, nog voor zijn ploegmaten Van Aert en Roglic, als derde (+0.26). Asgreen werd zesde (+0.36).

Nederlanders

Voor de Nederlanders die geen Van der Poel heten was het een pittige dag in de Tour. De gehavende Steven Kruijswijk (21ste) hield de schade beperkt, maar verloor wel 1.41 op Pogacar.

Bauke Mollema werd 25ste op 1.47, Kelderman 27ste op 1.48. Beiden zakten daardoor uit de toptien van het algemeen klassement. Kelderman is nu 13de, Mollema 15de.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl