Vier kandidaten voor bondscoach ANP/NOS
EK voetbal

Over twee maanden speelt Oranje de belangrijke kwalificatiewedstrijd in en tegen Noorwegen voor het wereldkampioenschap in Qatar. De KNVB wil voor die tijd de trainer presenteren die het Nederlands elftal weer kan laten voetballen zoals het dat onder Ronald Koeman deed.

Analisten en journalisten zijn het erover eens dat de voetbalbond het zichzelf niet te makkelijk moet maken. Tientallen namen komen voorbij. Uit binnen- en buitenland. Op de vloer van Studio Sport is dat niet anders.

'Gewoon proberen'

De namen van Nederlandse trainers die het meest genoemd worden als opvolger van de vertrokken Frank de Boer zijn Peter Bosz, Erik ten Hag en Louis van Gaal. Maar die zijn ook nauwelijks haalbaar. De eerste werd eind mei gepresenteerd als nieuwe coach van Olympique Lyonnais. Ten Hag verlengde in april zijn contract bij Ajax. En Louis van Gaal geniet van zijn pensioen.

Dat moet volgens Oranje-watcher Jeroen Stekelenburg echter niet uitmaken. De KNVB moet volgens hem niet te klein denken en voor het allerbeste gaan. "Je moet het gewoon proberen." Stekelenburg wil een bondscoach die vooral op tactisch vlak heel erg sterk is. "Ik denk dan aan Peter Bosz en Erik ten Hag. Zij kunnen bijvoorbeeld het beste uit dirigent Frenkie halen."

Peter Bosz tekende in mei een driejarig contract bij Olympique Lyon ANP

Verslaggeefster Suse van Kleef ziet deze namen ook wel zitten. Volgens haar moet de voetbalbond veel meer aan de lange termijn denken. Een plan voor drie à vijf jaar. "De focus bij de KNVB ligt weer op een type Koeman, terwijl ze juist moeten kijken naar wat ze zelf willen. Je zou ook Louis van Gaal kunnen aanstellen voor het WK en daarna verdergaan met namen die nu nog aan een club verbonden zijn."

Ballen en passie

Omdat Ten Hag volgens commentator Arno Vermeulen niet haalbaar lijkt, noemt hij Louis van Gaal. "Je wil iemand met ballen en passie." De 69-jarige coach was na het vertrek van Ronald Koeman ook al in beeld, maar dat zag de selectie naar verluidt niet zitten. "De spelers hebben hun wildcard verspeeld", volgens Vermeulen.

Hier is analiste Leonne Stentler het mee eens. "De jongens moeten niet te veel hun zin krijgen." Ze noemt met Henk Fraser een opvallende naam. De trainer van Sparta komt volgens haar overtuigend over en straalt autoriteit uit.

Dit is voor de KNVB ook belangrijk. Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, refereerde dinsdag aan de 'aura', die Ronald Koeman om zich heen had. "Een ongelukkige formulering", noemt commentator Jeroen Elshoff dit. Het maakt de zoektocht naar een nieuwe bondscoach alleen maar moeilijker. Op basis van deze woorden komt Elshoff bij Van Gaal terecht.

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB ANP

Het vinden van een nieuwe bondscoach kan wel vergemakkelijkt worden als er over de landsgrenzen heen wordt gekeken. De namen Antonio Conte en Joachim Löw passeren veelvuldig de revue. De Italiaan werd afgelopen seizoen kampioen bij Inter, maar ruimde het veld na onenigheid met de clubleiding. Löw werd dinsdagavond met Duitsland uitgeschakeld door Engeland. Löw is nu dus, net als Conte, vrij man.

Elshoff: "Een voorwaarde bij het aantrekken van een buitenlandse naam is dat hij een indrukwekkende staat van dienst heeft. Daarover beschikt Conte zeker. Ook Löw is interessant..."

Vermeulen ziet de Duitser liever niet komen. "Hij maakt een uitgebluste indruk en straalt uit dat hij al met pensioen is. Conte lijkt mij wel zeer geschikt."

Kasper Hjulmand, de bondscoach van Denemarken AFP

Voor analist Rafael van der Vaart is Van Gaal de beste optie, maar hij is erg enthousiast over de bondscoach van de Denen, Kasper Hjulmand. De oud-trainer van FC Nordsjælland is volgens de oud-international een geweldenaar. "Hij laat de spelers van Denemarken plotseling heel goed voetballen en doet dit op z'n Nederlands. We moeten onze stijl niet verloochenen. Ik zou geen buitenlander doen, maar áls we een buitenlander willen, is dit mijn keuze."

Hier sluiten Stentler en Van Kleef zich bij aan. Al dragen zij met Roberto Martínez, die nu bondscoach is van België, een andere naam aan. Volgens hen staat hij garant voor aanvallend en fris voetbal. Elshoff: "Een buitenlandse coach is wel de kostbaarste optie."

Geen Van Bronckhorst, Cocu en Seedorf

Iedereen is eensgezind over het feit dat Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu en Clarence Seedorf niet de meest geschikte namen zijn. Hun staat van dienst is niet indrukwekkend genoeg en bovendien wordt er bij de eerste twee namen te veel op de huidige voet doorgegaan. En dat is juist iets wat we niet willen. Stentler: "Het EK is een fiasco geworden en dit is nou juist een goed moment voor iets nieuws."

De analytici Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen gaven in Studio Sport op dinsdagavond ook hun mening over de nieuwe bondscoach.

Van Gaal, Ten Cate of Ten Hag zijn volgens analisten de ideale opvolgers van de Boer

STER reclame