Het huis lag helemaal vol met drugspakketten
NOS Nieuws

Drugsvangst De Kwakel zal niet de laatste zijn: 'Zorgwekkende ontwikkeling'

De politie van Amsterdam noemt het een van de grootste drugsvangsten ooit: de bijna 3000 kilo cocaïne en 11 miljoen euro aan contant geld dat in het dorp De Kwakel bij Uithoorn werd gevonden. De buit was afkomstig van een groep Zuid-Amerikaanse criminelen. Uit welk land precies wil de politie niet vrijgeven.

De politie ziet steeds vaker dat criminelen uit Zuid- en Midden-Amerika naar Nederland komen. Waar ze in het verleden voornamelijk in bijvoorbeeld Colombia en Mexico zaten en de drugs alleen deze kant op brachten, komen ze nu vaker hier naartoe. Niet alleen om drugs te verkopen, maar ook om te produceren.

In augustus vorig jaar ontmantelde de politie de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland. De wasserij, waar gesmokkelde cocaïne klaargemaakt werd voor gebruikt, was gevestigd in een omgebouwde manege in Nijeveen in Drenthe. Er werden in totaal zeventien mensen aangehouden; dertien van hen kwamen uit Colombia.

Zo zag het cocaïnelab in Nijeveen er van binnen uit:

Zo zag het cocaïnelab in Nijeveen er van binnen uit

Europa, en dan met name Nederland, is volgens Max Daniel van de afdeling drugsbestrijding bij de politie aantrekkelijk voor criminelen vanwege de goede infrastructuur. Ons land heeft havens, een internationale luchthaven en daarmee goede verbindingen met de rest van de wereld. Zo werd in maart in een container in de Rotterdamse haven 4000 kilo cocaïne gevonden en in december een zelfde hoeveelheid in een lege container.

Nederland heeft, in tegenstelling tot Zuid-Amerikaanse landen, ook "een heel gunstig strafklimaat", zegt Daniel. "Dat alles bij elkaar maakt het voor drugskartels interessant om Nederland niet alleen als exportland te zien, maar ook als land waar ze zelf productie maken. Ze kunnen hier uiteindelijk meer geld verdienen dan als ze in Colombia of Mexico blijven."

Drugskartels in Zuid-Amerika krijgen een paar duizend euro per kilo voor cocaïne. Als ze het ook nog op een containerschip richting Rotterdam zetten, krijgen ze er meer voor. Maar dat bedrag is nog niets vergeleken met de groothandelprijs hier. "Het zijn immense hoeveelheden en het geld dat ermee gepaard gaat is onvoorstelbaar veel", zegt Daniel.

Als cocaïne met succes uit de Rotterdamse haven is geladen, is een kilo ruim 25.000 euro waard. De straatwaarde ligt nog veel hoger, tussen de 50.000 en 100.000 euro per kilo. "Vooral Mexicanen proberen hier in Nederland de hele keten in handen te krijgen", legt Daniel uit. "Dat betekent dat ze niet alleen maar produceren, maar ook distribueren en de verkoop in handen willen hebben. Waar drugscriminelen in het verleden cocaïne deze kant op stuurden, komen ze nu hier naartoe om labs te bouwen."

'Zorgwekkende ontwikkeling'

Het zijn overigens niet alleen Zuid-Amerikaanse kartels die steeds groter en professioneler worden. Ook Nederlandse drugsbendes bouwen steeds grotere en betere labs waarin drugs als cocaïne en methamfetamine wordt gemaakt. "Het is niet alleen een trend, het is echt een zorgwekkende ontwikkeling", aldus Daniel.

Vooralsnog lijken Nederlandse bendes en drugscriminelen uit Zuid-Amerika elkaar niet in de weg te zitten. Al zou dat wel kunnen gebeuren, denkt Daniel. "Op dit moment zien we nog weinig spanningen tussen de werelden. We weten dat er veel wordt samengewerkt, maar we weten niet hoe dit zich ontwikkelt op het moment dat de Mexicanen steeds meer over willen nemen van de markt binnen Europa. Dat zou wel eens tot confrontaties kunnen leiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl