Stefan Löfven
NOS Nieuws

Zweedse premier wil doorstart maken na val kabinet

Premier Stefan Löfven van Zweden gaat proberen een nieuwe coalitie te vormen nadat zijn minderheidskabinet vorige week ten val kwam door een motie van wantrouwen. Löfven blijft voorlopig de interim-regering leiden.

Er komen geen tussentijdse verkiezingen als hij erin slaagt een nieuw kabinet samen te stellen. De reguliere parlementsverkiezingen staan gepland voor volgend jaar september.

De opgestapte premier zei op een persconferentie dat het land in een moeilijke parlementaire situatie is terechtgekomen. Ook gaf hij aan dat tussentijdse verkiezingen, mede vanwege de coronapandemie, geen goed idee zijn.

Huurmarkt liberaliseren

Het minderheidskabinet kwam vorige week ten val doordat een motie van wantrouwen werd aangenomen over een omstreden huurplan. Löfvens voornemen om de strikt gereguleerde huurprijzen te liberaliseren leidde tot het indienen van de motie door rechtse partijen.

181 van de 349 parlementariërs stemden voor de motie. Ook de Linkse Partij, die gedoogsteun gaf aan het kabinet, steunde de motie. Critici vrezen dat het plan zou leiden tot grote huurstijgingen. Löfvens kabinet vond dat juist nodig om de bouw van huizen te stimuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl