NOS NieuwsAangepast

'Beleggingsplatform DeGiro verkoopt miljoenen orders klanten door naar Duitsland'

De Nederlandse toezichthouder vindt het niet goed, maar via een omweg gaat beleggingsplatform FlatexDeGiro toch beursorders doorverkopen. Dat meldt het Financieele Dagblad. Particuliere beleggers bij de grootste online broker in Nederland kunnen mogelijk de dupe worden van de constructie.

Het is de vraag in wiens belang de orders doorverkocht worden: krijgt de particuliere belegger zo de beste deal, of is vooral in het belang van de broker zelf, die een vergoeding krijgt voor het doorverkopen?

De orders van particuliere beleggers zijn interessant voor platforms die ook professionele handelaren bedienen, omdat particulieren vaak minder goed geïnformeerd zijn. Beter geïnformeerde handelaren kunnen daar hun voordeel mee doen.

In Duitsland mag meer

Volgens Europese regels mag dit doorverkopen van orders niet, en in Nederland is het verboden. Maar sinds begin dit jaar is het Nederlandse DeGiro overgenomen door het Duitse Flatex. Dat bedrijf verkoopt de orders van klanten van dochterbedrijf DeGiro nu door aan het Duitse handelsplatform Tradegate.

Als onderdeel van de overname heeft Flatex de 650.000 Nederlandse klanten hun geld laten overboeken naar een Duitse bankrekening, volgens het FD. Daardoor vallen ze nu grotendeels onder Duits toezicht.

En Europese lidstaten hebben zelf een klein beetje ruimte om Europese regels naar eigen inzicht te interpreteren. Daardoor mag er, kort gezegd, in Duitsland op dit gebied meer dan in Nederland.

Ongewenste ontwikkeling

Toezichthouder AFM laat in een reactie weten niet te willen ingaan op individuele gevallen. Wel ziet de AFM een toenemend gebruik van het zogeheten "payment for order flow" als handelsmodel in Europa.

Dat vind de waakhond een "ongewenste ontwikkeling omdat dit kosten verhult en het handelsmodel indruist tegen het beginsel van open en concurrerende markten". De toezichthouder pleit voor een algeheel Europees verbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl