NOS Nieuws

Duizenden aanhangers komen af op eerste Trump-bijeenkomst in maanden

Bij zijn eerste grote publieksbijeenkomst sinds zijn vertrek uit het Witte Huis heeft de Amerikaanse oud-president Trump uitgehaald naar het immigratiebeleid van zijn opvolger Biden. Ook drong hij er bij zijn aanhangers in Ohio op aan de Republikeinen weer aan een meerderheid te helpen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Sinds zijn aftreden in januari gaf Trump al eerder toespraken tijdens Republikeinse evenementen, maar nog niet eerder organiseerde hij een rally die deed denken aan zijn campagnebijeenkomsten. Duizenden Trump-aanhangers waren erop afgekomen. Een deel van hen riep de bekende leus "Lock her up", toen de naam van Trumps voormalige rivaal Hillary Clinton viel.

"We pakken het Huis terug, we pakken de Senaat terug en we pakken Amerika terug, en dat gaat snel gebeuren", zei Trump, vooruitblikkend naar de tussentijdse verkiezingen van 2022. Hij liet in het midden of hij in 2024 opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap. Volgens ingewijden neemt hij daar pas volgend najaar een beslissing over.

Bezoek aan grens met Mexico

Trump herhaalde nog eens dat er gefraudeerd was bij de verkiezingen die hij verloor van Biden, iets waar nooit bewijs voor is geleverd. "De verkiezingen waren voorbij", zei Trump, "en we hadden een enorme overwinning behaald. Ze hebben iets gedaan dat nooit zou mogen worden toegestaan", stelde hij.

Om zijn standpunt over het sluiten van de grens voor migranten te benadrukken, brengt Trump komende week een bezoek aan de grens met Mexico.

Ook haalde Trump uit naar zijn opvolger. "Joe Biden vernietigt onze natie voor onze ogen":

Trump hint naar presidentsverkiezingen 2024

Afgelopen week werd de eerste Trump-aanhanger die in januari deelnam aan de bestorming van het Capitool veroordeeld. De 49-jarige vrouw uit de staat Indiana kreeg een taakstraf en moet 500 dollar schadevergoeding betalen. De aanval op het Capitool volgde op een toespraak van Trump in Washington D.C. In de zetel van het Congres werd op dat moment vergaderd over de bekrachtiging van de verkiezingswinst van Joe Biden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl