Angela is titelverdediger Smidt te snel af op de 400 meter horden

Ramsey Angela heeft bij de Nederlandse atletiekkampioenschappen in Breda titelverdediger Nick Smidt afgetroefd op de 400 meter horden. Angela zegevierde in Breda in 49,44 seconden. Smidt finishte kort na hem in 49,63. Het brons ging op grote afstand naar Martijn Meijer in 52,69 seconden.

Smidt hoopt komende week te horen dat hij deel uitmaakt van het olympisch deelnemersveld in Tokio. De olympische limiet van 48,90 seconden bleef tot nu toe voor de Assenaar buiten bereik, maar hij bezet wel een positie binnen de beste 32 op de geschoonde wereldranking. Dat is voldoende voor een startbewijs op de Spelen.

Extra punten

Smidt had zijn mondiale positie (gebaseerd op punten en tijd) nog kunnen versterken met het veroveren van zijn vierde nationale titel op rij. Dat had hem honderd punten extra voor de wereldranglijst opgeleverd. Die punten gaan nu naar Ramsey Angela, die met die bonus ook nog in de buurt van de top-32 komt.

Beide atleten zijn afhankelijk van wat er de komende dagen nog op mondiaal gebied gebeurt op de 400 meter horden.

Van Klinken na fenomenale discusworp: 'Ik weet niet of ik dit ooit ga beseffen'

De olympische kwalificatie loopt tot dinsdagvond 29 juni. "Ik houd me niet zo bezig met die wereldranking", zei kampioen Angela na zijn winnende race. "Het zou kunnen dat ik nu 49ste sta, maar door de extra punten van de titel nog klim op de ranglijst. Ik wil dinsdag de laatste kans op rechtstreekse kwalificatie grijpen door in Luzern sneller dan 49,80 te lopen."

Angela maakte eerder dit jaar bij de EK indoor deel uit van de Nederlandse ploeg die verrassend goud won op de 4x400 meter. De estafetteploeg plaatste zich al eerder op de 4x400 meter voor Tokio en Angela maakt deel uit van het estafetteteam.

'Ga vrijwel zeker'

Smidt baalde van het verlies van de titel. "Balen dat ik Angela niet meer heb kunnen achterhalen. De tweede plaats levert 80 punten voor de wereldranking. Ik sta nu 28ste en ga vrijwel zeker naar de Spelen. Als vier atleten voor dinsdag ergens op de wereld aan de limiet van 48,90 voldoen, val ik af voor Tokio."

Van Klinken met discus

Jorinde van Klinken verbaasde in mei de atletiekwereld met een discusworp van 70,22 meter. De in Amerika studerende Drentse kwam tot die worp in Tucson en niemand kwam daarna dit seizoen verder. In Breda ging de pupil van Brian Blutreigh voor de titel.

Van Klinken, in 2019 goed voor de nationale titel kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren, begon zaterdagavond met een ongeldige poging. Daarna volgde een afstand van 64,28 meter, veel verder dan haar concurrentes en ook voldoende voor de titel.

Churandy Martina bij de NK atletiek ANP

Mike Foppen veroverde op de 5.000 meter zijn derde nationale titel op rij. De Nijmegenaar was een klasse apart. Hij won in 13.31,09. Het was zijn zevende nationale baantitel in totaal. Foppen miste in juni in Nice de olympische limiet op de 5.000 meter op 0,19 seconde. Hij liep daar 13.13,69.

Zorgen over de Spelen maakte hij zich niet in Breda. "Vorig jaar liep ik al een keer de limiet, maar viel dat buiten de kwalificatieperiode. Nu zat ik er heel dicht in de buurt. Op de wereldranking sta ik hoog genoeg om naar Tokio te mogen", stelde de langeafstandsloper vast.

STER reclame