Marianne Vos won in 2019 La Course, vorig jaar werd ze verslagen door Lizzie Deignan. AFP
Tour

Zaterdag begint niet alleen de Tour de France voor mannen, vroeg in de ochtend staan ook de vrouwen aan de start van La Course. De achtste editie van de eendaagse wielerwedstrijd start - net als de Grand Départ bij de mannen - in Brest.

De Nederlandse top is weer goed vertegenwoordigd in Frankrijk: onder anderen Marianne Vos (Jumbo-Visma), Anna van der Breggen, Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering (allen SD-Worx) en Lucinda Brand (Trek-Segafredo) behoren tot de kanshebbers.

De nummer één van de wereldranglijst, Annemiek van Vleuten (Movistar), laat de wedstrijd schieten om zich optimaal voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen.

Zaterdagochtend moeten de rensters vroeg uit de veren, om 8.20 uur klinkt al het startschot in Brest waarna de rit van 107,7 kilometer begint. Bij de vorige zeven edities stond er met Vos (2014 en 2019), Van der Breggen (2015) en Van Vleuten (2017 en 2018) vijf keer een Nederlandse op het hoogste podium.

Vorig jaar won de Britse Elizabeth Deignan van Trek-Segafredo voor het eerst in haar carrière de eendaagse wedstrijd. Vos kwam in de laatste meters maar een paar centimeters te kort.

Deignan klopt Vos in spannende eindsprint La Course Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het zal de laatste La Course zijn als eendaagse wedstrijd. Vanaf volgend jaar rijden ook de vrouwen een meerdaagse koers, de nieuwe Le Tour de France Femmes avec Zwift - zoals de volledige naam van de nieuwe rittenkoers luidt - gaat op 24 juli 2022 van start in Parijs.

Op de dag van de slotetappe van de mannenversie van de Tour openen de vrouwen dan het bal van de achtdaagse rittenkoers.

Le Tour de France Femmes is de komende vier jaar op alle platforms live te volgen bij de NOS, evenals Parijs-Roubaix voor de vrouwen. De wielerklassieker maakt dit najaar zijn debuut op de wielerkalender.

Toprenster Ellen van Dijk - die vandaag tweede werd in de Ronde van België - reageerde vorig jaar enthousiast op de herziene wielerkalender en de toevoeging van steeds meer serieuze vrouwenkoersen. "Het lijkt mij fantastisch om daar te rijden. Een droom die uitkomt voor het vrouwenwielrennen", zei ze destijds.

STER reclame