Mathieu van der Poel in het speciale retroshirt van Alpecin-Fenix
NOS Wielrennen

'Mathieu gaat het de hele Tour horen: kijk, daar is de kleinzoon van Poulidor'

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

Het is de vraag die iedereen beantwoord wil zien komend weekeinde bij de start van de Tour de France: pakt Mathieu van der Poel bij zijn debuut meteen de gele trui? De trui die zijn opa Raymond Poulidor nooit wist te veroveren?

Alle ogen zullen op Van der Poel zijn gericht. Niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit België, het land waar hij al vanaf zijn geboorte woont, en zeker ook vanuit Frankrijk, het land waar zijn opa vandaan kwam.

De extra druk die dat met zich meebrengt, deert de inmiddels 26-jarige Van der Poel ogenschijnlijk niet. "Maar hij gaat het natuurlijk wel de hele Tour horen: kijk, daar is de kleinzoon van Raymond Poulidor", zegt zijn vader Adrie.

"Dat is mooi, maar het is ook intensief", vervolgt Van der Poel senior. Mocht het toch te veel worden, dan is er zijn omgeving die hem deze dagen vakkundig uit de wind houdt. Vader Adrie is er bedreven in geworden. "De aandacht is gigantisch."

Alle Franse media, van krant en tv-gids tot sporttijdschrift en televisiezender, allemaal willen ze iets weten van de kleinzoon van de voormalig Franse sportheld 'Poupou', de renner die zo populair werd, omdat hij zo nuchter bleef. "Het is een gekkenhuis. Dat meen ik echt, ik zeg het niet om te overdrijven."

Gele trui

De opa die geld niet belangrijk vond, die nooit een koers 'verkocht' en die nooit kapsones vertoonde. En ook de opa die er dus nooit in slaagde die gele trui te veroveren, vooral dat laatste leverde hem eeuwige sympathie op.

Gaat zijn kleinzoon het meteen op de eerste dag dan wel doen? De Fransen worden alleen al gek bij de gedachte. "Gelukkig wordt die aandacht ook allemaal goed vanuit de ploeg geregeld, anders had hij geen rust gehad", zegt vader Adrie.

Mathieu van der Poel poseert net als zijn opa Raymond Poulidor

Donderdagavond gaf Van der Poel de Franse supporters iets terug. Zijn ploeg Alpecin-Fenix verscheen bij de teampresentatie in paarsgele outfits, shirts die lijken op het legendarische shirt van Poulidor.

Al zei Van der Poel erbij dat hij het liever anders had gezien. "Ik had liever de Tour gereden met hem erbij. Maar daar ben ik helaas wat te laat voor."

Poulidor overleed in november 2019. Hij maakte nog wel mee hoe 'zijn kleine fenomeen' de Amstel Gold Race won en hij voorspelde ooit al eens dat Van der Poel de Tour zou gaan winnen. Hij wel.

Poulidor tegen Van der Poel: 'Wat lijk je op mij toen ik jong was, ongelooflijk'

Veel wielervolgers denken dat er dit weekend twee kansen zijn voor Van der Poel op een ritzege: zowel zaterdag in Landerneau als zondag op de Mur-de-Bretagne. Die gedachte is niet geheel vreemd, gelet op de overmacht die Van der Poel dit jaar op aankomsten heuvelop al toonde.

Denk bijvoorbeeld aan zijn indrukwekkende sprint heuvelop in Strade Bianche.

Maar vader Adrie ziet het anders. "Zaterdag zijn er wel vijftien renners die kans maken. Van echte klimmers tot punchers tot klassementsrenners. Ik verwacht ook de favorieten daar: Roglic, Thomas en Pogacar. Zij willen geen tijd verliezen. Mathieu heeft misschien meer kans in de tweede etappe."

  • AFP
    Raymond Poulidor tijdens de Tour de France van 1968
  • Alpecin-Fenix
    Mathieu van der Poel in het speciale retroshirt van Alpecin-Fenix

Zo ziet het multitalent het zelf ook. Donderdag verkende hij de eerste etappe. "Het is lastiger dan iedereen denkt, maar ik denk dat ik op een goede dag wel mee moet kunnen doen."

Van der Poel senior zal dit weekeinde ook aanwezig zijn in Bretagne met zijn vrouw Corinne, de dochter van Poulidor. "Of hij ook echt voor de gele trui gaat? Het kan een mooie bonus zijn. Als je het pakken kan, is het fantastisch. Maar ik denk dat je in je eerste Tour in eerste instantie voor een ritzege moet gaan. Dan zie je wel verder."

Geen huldiging

Adrie zelf droeg ooit één dag de gele trui. "Wat ik er nog van weet, is dat je steeds langs de kant hoort: kijk, daar is de gele trui! En dat ze dan naar jou wijzen. Dat is bijzonder. Maar ik droeg 'm maar één dag. En ik ben er nooit voor gehuldigd."

Adrie van der Poel in de gele trui in 1984

Hoe bijzonder de gele trui voor zijn schoonvader moet zijn geweest, daar moet Adrie een beetje naar gissen. "Het klinkt heel raar, ik weet het, maar in al die keren dat Raymond bij ons was, hebben we het bijna niet over fietsen gehad. Hij genoot van zijn familie en had het er niet over."

Terwijl hij er toch akelig dichtbij was een aantal keren. Niet alleen op het eindpodium in Parijs, waar Poulidor recordhouder is met acht podiumplekken, maar ook gedurende de veertien Tours die hij reed tussen 1962 en 1976.

Een seconde

In de proloog in Scheveningen bijvoorbeeld, in 1973. Het scheelde maar een seconde met Jan Raas. "En vooral op Puy de Dome in 1964", weet Adrie. "Dáár had hij het geel kunnen pakken." Poulidor was dat jaar in een strijd verwikkeld met Jacques Anquetil en zag tijdens de beklimming van de berg in de Auvergne niet dat zijn rivaal slechte benen had.

In 1976, bij zijn afscheid als wielrenner, kreeg Poulidor uit handen van zijn rivaal Anquetil een gele trui

Hij reed uiteindelijk makkelijk bij hem weg, maar als hij dat eerder had gedaan, had hij niet 52 maar minstens 66 seconden goedgemaakt op Anquetil. En dan had hij het geel mogen ontvangen.

"Hij heeft zijn best gedaan. Het zat hem niet altijd mee. In het eerste jaar dat Anquetil niet meer meedeed, in 1968, toen stond hij er goed voor, maar hij viel." Het was de Tour die uiteindelijk door Jan Janssen werd gewonnen.

Tot en met de vijftiende etappe hield Poulidor de meeste rivalen achter zich. Maar in die vijftiende rit, op vijftig kilometer van de finish, werd 'Poupou' aangereden door een motor. Door de verwondingen kon hij niet verder.

Franse wielerheld Poupou, de 'Eeuwige Tweede'

De pijn van het Franse publiek was zo groot, dat er een steen kwam op de plek waar Poulidor door de motor was aangereden. Daarop staat te lezen: 'Hier werd Raymond Poulidor op 14 juli 1968 aangereden door een motor, waardoor hij alle kans op een Tourzege verloor'.

Die pijn moet zijn kleinzoon nu allemaal zien te verlichten. Of hij dat zelf ook zo ziet, is de vraag. Adrie: "Mathieu baalt gewoon als een stekker dat zijn opa er niet bij kan zijn bij zijn eerste Tour."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl