Katja Stam en Raïsa Schoon ANP

Nederland blijft in de race voor twee extra plaatsen op de Olympische Spelen voor het beachvolleybal. Op het landentoernooi in Scheveningen plaatsten zowel de mannen als vrouwen zich voor de halve finales van het OKT.

De winnende landen van het olympisch kwalificatietoernooi mogen een extra tweetal afvaardigen naar de Spelen.

De mannen rekenden in hun kwartfinale af met België. Zowel Yorick de Groot en Stefan Boermans (2-1) als Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga (2-0) wonnen hun wedstrijd. Dat laatste duo mag bij een eindzege naar Tokio, maar eerst wacht vrijdag Letland in de halve finale.

Christiaan Varenhorst en Ruben Penninga in actie tijdens het OKT ANP

Via een 'golden match' sleepten Katja Stam en Raïsa Schoon de overwinning van de vrouwen op Spanje uit het vuur. Nederland was op achterstand gekomen nadat Marleen Ramond-Van Iersel en Pleun Ypma de eerste partij hadden verloren, waarna Stam en Schoon met een zege die beslissende partij afdwongen.

Mocht Nederland het toernooi winnen, dan spelen de duo's een onderling duel om uit te vechten wie naar de Spelen gaat. Noorwegen is vrijdag tegenstander in de halve finale.

Twee Nederlandse duo's zijn op basis van hun ranking al zeker van de Spelen.

Bij de mannen kwalificeerden Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zich via de olympische ranglijst voor Tokio en bij de vrouwen gold dat voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink.

STER reclame