Oranjefan Sjoerd van Fessem poetste de bus op voor vertrek Omroep Brabant
EK voetbal

Een oranje dubbeldekker die al jaren meereist met het Nederlandse elftal naar bekertoernooien is onderweg naar Boedapest. De bus is vanochtend in Chaam op een dieplader gezet.

Vanwege pech miste het boegbeeld van het Oranjelegioen de wedstijden tegen Oostenrijk en Noord-Macedonië. Na de eerste wedstrijd in de groepsfase, tegen Oekraïne, hield de motor ermee op. Uiteindelijk werd in Engeland speciaal voor de bus een nieuwe oliepomp gemaakt. "Wat een opluchting. We juichten alsof er vijf doelpunten waren gemaakt", zegt chauffeur Frans Peeters (70) tegen Omroep Brabant.

De Oranjebus is sinds het EK van 2004 niet meer weg te denken bij wedstrijden van het Nederlands elftal. In Portugal reed de bus toen voor het eerst mee in de Oranjeparade. Daarna was de dubbeldekker er ook bij tijdens toernooien in onder meer Brazilië, Zuid-Afrika, Oekraïne en Scandinavië.

De bus bij een wedstrijd van het vrouwelijke Nederlandse elftal Frans Peeters

De bus, uit 1980, had de afgelopen tijd meerdere mankementen. Voor de zekerheid wordt hij daarom op de dieplader naar Boedapest gebracht.

Zaterdag komt 'ie aan in de Hongaarse hoofdstad. Oranjefan Sjoerd van Fessem maakte de bus voor het vertrek grondig schoon. "Ze blinkt en glanst weer. Het wordt een mooie promotie voor ons land. Een Oranjeplein, een mars, het is uniek dat het gewoon weer kan."

Ook chauffeur Peeters heeft er zin in. "Het is één groot kippenvelmoment. Dat snap je alleen als je het hebt meegemaakt."

STER reclame