UCI schorst ploegleider wegens seksuele intimidatie: 'Marion heeft nooit geklaagd'
De internationale wielerbond UCI heeft Marc Bracke, ploegleider van de continentale vrouwenformatie Doltcini-Van Eyck, voor drie jaar geschorst.
Bracke zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidatie van zijn rensters. Zo vroeg hij onder meer om foto's in ondergoed, zogezegd om de fysieke ontwikkeling van zijn rensters te controleren.
In oktober 2020 oordeelde de Ethische Commissie van de UCI al dat Bracke zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie. In afwachting van de strafmaat bleef Bracke actief in het profpeloton.
Behalve de schorsing van drie jaar legde de Disciplinaire Commissie de Vlaming ook een verplichte cursus over grensoverschrijdend gedrag op.
De zaak werd in het voorjaar van 2020 aan het rollen gebracht, nadat de Amerikaanse renster Sara Youmans in een interview met de Franse krant Le Monde een boekje open deed over het grensoverschrijdende gedrag van Bracke. Tijdens de onderhandelingen over een nieuw contract zou de teammanager haar verzocht hebben om foto's in bikini te sturen.
Bracke gaf toe verzocht te hebben om foto's van de benen van zijn renster, maar ontkende slechte intenties. "Ik ben iemand van de oude stempel. Aan een foto van de benen zie ik of iemand fysiek in orde is. Maar in deze tijden van #metoo is dat dus niet de slimste zet geweest. Daar word ik nu op afgerekend", was toen zijn verweer.
Kort na de getuigenis van Youmans bevestigde de Franse renster Marion Sicot het verhaal over de ondergoedfoto's. Zij zou sinds november 2018 meerdere keren per week foto's hebben doorgestuurd, omdat "ze anders niet zou worden opgesteld in wedstrijden".
Renster Sicot: 'EPO om in het team te blijven'
Na het Frans kampioenschap tijdrijden in 2019 werd Sicot betrapt op het gebruik van EPO. Volgens de Française was er een direct verband met de intimidatie van haar ploegleider. "Ik wilde mijn sportdirecteur Marc Bracke een prestatie tonen, waardoor hij mij als evenwaardig aan de andere meisjes zou beschouwen en ik in het team kon blijven", vertelde ze. "Ik was, door de druk die ik voelde, in een depressie beland."
Opnieuw stelde Bracke in zijn verweer dat hij handelde 'zoals vroeger normaal was'. In een reactie op sociale media stelde hij: "Onze prioriteit is jonge rensters de kans te geven om zich te ontwikkelen. Maar we hebben wel het recht om een professionele houding te vragen als rensters na de winter terugkeren met overgewicht, zeker als ze beweren goed te zijn in de bergen. [...] Marion heeft hier nooit over geklaagd of iets van gezegd. Als ze dat gedaan had, was het niet meer gebeurd."
In een reactie op Twitter toonde Sicot zich verheugd op de schorsing van haar oud-ploegleider. "De disciplinaire commissie heeft eindelijk uitspraak gedaan na bijna twee jaar en Marc Bracke schuldig verklaard aan seksuele intimidatie aan mijn adres. Hij is voor drie jaar geschorst. De strafzaak loopt nog steeds, maar het vordert en dat voelt goed."
Bracke gaat wel tegen de sanctie in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS. Hij stelt onder meer dat de uitspraak van de Ethische Commissie van de UCI uitsluitend gebaseerd is op de verklaringen van Sicot.
Zelf zou hij niet gehoord zijn en ook zouden ontlastende verklaringen, waaronder die van 20 rensters, genegeerd zijn door de commissie.
Bij Doltcini-Van Eyck rijden de Nederlandsen Minke Bakker, Kelly Markus, Bryony van Velzen en Nicole Steigenga. Marieke de Groot, die tot maart van dit jaar bij de ploeg reed, verdedigde Bracke eerder dit jaar in NRC. "Marc zijn ziel en zaligheid ligt bij de koers. Mijn intuïtie zegt dat ik het allemaal niet moet geloven. Ik ben blij dat hij nog altijd actief is."
In februari werd een andere Belgische ploegleider in het vrouwenwielrennen voor twee jaar geschorst. Patrick Van Gansen kreeg die sanctie nadat hij door meerdere rensters van zijn formatie Health Mate Ladies werd beschuldigd van seksuele intimidatie.