1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Syrische leger trekt havenstad binnen

Het Syrische leger is opnieuw in actie gekomen om betogingen de kop in te drukken. Uit Banias komen berichten dat het leger met tanks de havenstad is binnengedrongen. Het is niet duidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen.

Militairen zouden naar een stadsdeel trekken waar vooral soennitische moslims wonen. Op YouTube verschenen twee dagen geleden al beelden van Syrische tanks die op weg waren naar de stad.

Geweld

In Banias is de afgelopen tijd veel gedemonstreerd tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Betogers in heel Syrië eisen democratische hervormingen, maar Assad wil daar niets van weten.

De protesten in Syrië worden met geweld neergeslagen. Daarbij zijn naar schatting al 600 mensen om het leven gekomen. Een Syrische mensenrechtengroepering spreekt zelfs van 800 doden.

Het officiële dodental is moeilijk te verifiëren. Journalisten wordt het werken in Syrië onmogelijk gemaakt, waardoor er nauwelijks informatie naar buiten komt.

Sancties

De Verenigde Staten dreigen met extra sancties tegen Syrië als het land niet direct stopt met geweld tegen betogers. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis.

De Europese Unie stelde gisteren al sancties in tegen dertien topfunctionarissen van het regime van president Bashir al-Assad. Hun tegoeden worden bevroren en ze kunnen niet meer naar de EU reizen.

Eerder had Brussel al een wapenembargo ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl