Tadej Pogacar AFP

Zelfs in zijn stoutste dromen had Allan Peiper niet kunnen bevroeden waar zijn pupil Tadej Pogacar toe in staat bleek op de voorlaatste dag van de Tour, afgelopen jaar. Maar niet alleen zijn eigen ploegleider stond versteld, de hele wielerwereld keek met open mond naar de stunt die de Tour de France op zijn kop zette.

Onoverbrugbaar leek de achterstand van 56 seconden op de voorlaatste dag van de Ronde van Frankrijk. Maar Pogacar boog de marge in een klimtijdrit om tot een voorsprong van 1.57 minuut. Bijna drie weken domineerden Primoz Roglic en Jumbo-Visma de Tour, Pogacar (destijds 21 jaar) stond in de gele trui op de Champs-Élysées.

'Ik zie weer een tweestrijd ontstaan'

Negen maanden later staan de twee Slovenen aan de vooravond van een nieuw duel. Zaterdag begint in Brest de 108ste Tour de France. Peiper, ploegleider van UAE-Emirates, ziet het opnieuw tot een duel tussen de nummers één en twee van afgelopen jaar komen. "Bij een normaal koersverloop zijn zij bergop en in de tijdrit de sterksten, ik verwacht wel weer een tweestrijd."

Ontknoping Tour 2020: Pogacar stunt, rijdt Roglic uit het geel en wint de Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Toch zal de strijd dit jaar op een andere manier gestreden worden. Gelijkwaardiger, denkt Peiper. Want het beeld in de bergetappes was in de nazomer van 2020 even indrukwekkend als eenzijdig. Jumbo-Visma zette beklimming na beklimming de helpers van Roglic op kop van het peloton, als Team Sky in zijn beste dagen. Wout van Aert, Robert Gesink, Sepp Kuss en ook Tom Dumoulin: allemaal probeerden ze de concurrentie uit te wringen.

Pogacar had daarentegen nauwelijks helpers om zich heen in het hooggebergte. De klimmers in zijn ploeg, Davide Formolo en Fabio Aru, moesten de Tour al vroeg verlaten en de anderen waren niet sterk genoeg hem bij te staan in de finales.

'We zijn nog aan het bouwen'

"We hebben lessen geleerd na vorig jaar", zegt Peiper. "We moesten het team versterken. Maar vergeet niet dat we nog aan het bouwen zijn, de WorldTour-ploeg bestaat pas vier jaar."

Tour 2020: Jumbo-Visma bepaalt het tempo, Pogacar zit erachter AFP

"Tactisch hebben we geen fouten gemaakt, maar we hadden wel nieuwe impulsen nodig. Die hebben we ook gevonden met Rafal Majka en Marc Hirschi, en ook onze jonge renners Brandon McNulty en Mikkel Bjerg kunnen die rol nu invullen."

'Wel de kracht, niet de ervaring'

Toch weet Peiper dat een groep goede klimmers om de kopman heen nog geen winnende Tourploeg maakt. "We komen ervaring tekort", erkent hij. "Zowel individueel als als team weten we nog niet wat het betekent en wat we moeten doen om een leiderstrui te verdedigen."

"Bij Ineos doen ze dat al tien jaar en ook Jumbo-Visma timmert aan de weg. Wij hebben wel de kracht om dat te doen, maar onze zwakke plek is dat wij niet de ervaring hebben om met dat vertrouwen te rijden. Vertrouwen creëer je als je het vaak doet."

Allan Peiper Getty Images

De koers dragen als ploeg wordt nog niet makkelijk, maar aan de voorbereiding van Pogacar ligt het niet. Hij won vroeg in het jaar de UAE Tour, werd zevende in Strade Bianche en schreef daarna ook Tirreno-Adriatico en Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam.

Onlangs sloeg hij de gebruikelijke voorbereidingskoersen, de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, echter over. Peiper: "Ik had hem graag in de Dauphiné gezien, maar we moesten de momenten waarop Tadej kon herstellen en wanneer hij op hoogtestage ging wat aanpassen. De Ronde van Slovenië was daardoor de beste optie."

16 maart: Tadej Pogacar als winnaar van de Tirreno-Adriatico AFP

Ook die rittenkoers schreef Pogacar op zijn naam, waarna hij ook op het nationaal kampioenschap tijdrijden (derde) en op de weg (vijfde) in actie kwam.

'Het hoeft niet op de traditionele manier'

Roglic heeft zijn eigen route richting de Tour gekozen. De kopman van Jumbo-Visma besloot na Luik-Bastenaken-Luik geen enkele koers meer te rijden. Peiper kijkt niet zo van op van die onconventionele aanpak.

"Het is geen traditionele opbouw, maar kijk naar vorig jaar, het coronajaar. Niet alles hoeft op de traditionele manier te gaan. Vorig jaar heeft hij veel wedstrijden gereden in aanloop naar de Tour. Misschien voelden ze dat hij al te veel had gegeven."

"Primoz is een geweldige coureur. Hij staat echt wel met zelfvertrouwen aan de start, of hij nu veel wedstrijden heeft gereden of niet."

STER reclame