Engeland groepswinnaar na zege op Tsjechië, dat zondag mogelijk Oranje treft

Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Engeland

Engeland heeft de groepsfase van het EK afgesloten met een overwinning op Tsjechië. Dankzij de 1-0 zege zijn de Engelsen groepswinnaar geworden en spelen ze ook de volgende wedstrijd in Londen. De tegenstander van Engeland in de achtste finales is nog niet bekend.

Tsjechië wist net als Engeland al voorafgaand aan het laatste groepsduel dat het zich kon opmaken voor de achtste finales en treft nu mogelijk Oranje. Met vier punten uit drie duels behoren de Tsjechen namelijk tot een van de vier beste nummers drie van dit EK.

Nederland weet nu dat het zondag in de achtste finales óf tegen Tsjechië speelt, óf tegen de nummer drie uit groep F (Frankrijk, Duitsland, Portugal of Hongarije). Dat hangt af van de uitslagen van de laatste groepswedstrijden, die woensdag worden gespeeld.

Sterling opnieuw belangrijk

De Engelsen, die met één nipte zege en één gelijkspel nog niet wisten te imponeren dit EK, stichtten direct gevaar tegen de Tsjechen. In de tweede minuut kreeg Sterling al een kans. Hij probeerde de bal met een lob over doelman Tomás Vaclík in het doel te werken, maar zijn poging eindigde op de paal.

Tien minuten later was het wel raak voor de ploeg van bondscoach Gareth Southgate. Jack Grealish gaf een perfecte voorzet, die dankbaar binnengekopt werd door Sterling. Het was voor de aanvaller van Manchester City zijn tweede doelpunt dit toernooi. Eerder maakte hij het winnende doelpunt tegen Kroatië (1-0).

Raheem Sterling viert zijn doelpunt

Harry Kane, die naarstig op zoek is naar zijn eerste doelpunt op dit EK, miste oog in oog met Vaclík. De 27-jarige spits kapte knap twee Tsjechische verdedigers uit en krulde de bal vervolgens richting de verre hoek. Vaclík kon echter nog net een hand achter de bal krijgen en voorkwam zodoende een grotere achterstand.

Aan de andere kant moest ook de Engelse doelman Jordan Pickford reddend optreden op een schot van Tomás Holes. De Tsjechen werden steeds gevaarlijker en waren dankzij een geplaatst schot van Tomás Soucek dicht bij de gelijkmaker. De bal vloog echter enkele centimeters naast het doel.

Pickford scherp

In het begin van de tweede helft maakten de Tsjechen het meeste aanspraak op een doelpunt, maar Pickford was bij de les. De Engelse keeper kwam een aantal keer goed zijn doel uit, waarmee hij voorkwam dat Tsjechië gevaarlijk kon worden.

In het laatste kwartier van de wedstrijd was het verzet van Tsjechië gebroken en hoefden de Engelsen niet veel moeite meer te doen om groepswinst veilig te stellen. Invaller Jordan Henderson dacht nog de 2-0 binnen te schieten, maar deed dit vanuit buitenspelpositie.