NOS NieuwsAangepast

Zo maak je vanaf donderdag een vaccinatiebewijs (maar niet allemaal tegelijk)

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Vanaf donderdagochtend kunnen Nederlanders in de CoronaCheck-app hun vaccinatiebewijs aanmaken, waarmee ze naar binnen kunnen bij evenementen. Vanaf 1 juli kan de app ook worden gebruikt om Europese reisbewijzen te maken.

Mensen die volledig zijn gevaccineerd, hoeven zich dan niet meer te laten testen voor evenementen. Voor buitenlandse reisbewijzen mogen andere EU-landen zelf bepalen of ook één Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-prik genoeg is. Vanaf volgende week kan ook een 'herstelbewijs' worden getoond, als iemand recent corona heeft gehad en dus antistoffen heeft.

Tot nu toe was de app al geschikt om negatieve testbewijzen te laten zien, met een QR-code die bij de entree kan worden gescand. Onder meer bij het Europees kampioenschap voetbal is de CoronaCheck-app gebruikt. Zaterdag gaat een nieuwe ronde versoepelingen in en mogen ook discotheken en feestzalen open als mensen de app gebruiken, waarbij de anderhalvemetermaatregel niet hoeft te worden nageleefd.

Gebruikers kunnen vanaf donderdag inloggen met hun DigiD om hun vaccinatiegegevens op te halen. Het is wel belangrijk dat niet iedereen dat tegelijk doet: de app ondersteunt maximaal 25 logins per seconde. Dat zijn 90.000 logins per uur.

Als mensen dus massaal inloggen aan de poort van festivals, kan dat tot problemen leiden. Een grote festivalorganisator laat weten dat er alleen al bij die organisatie op piekmomenten 11 tickets per seconde worden gescand. Als er een aantal festivals tegelijk worden gehouden, zouden die 25 logins per seconde overschreden kunnen worden.

Mensen kunnen het toegangsbewijs thuis echter al maken en opslaan in de app. Vervolgens blijft dat bewijs zichtbaar in de app, ook als een gebruiker bij het betreden van een evenement geen mobiel internet heeft.

Europees reisbewijs

Op 1 juli gaat het Europese reisbewijs van start. Gebruikers kunnen vanuit dezelfde app hun 'binnenlandse' toegangsbewijs en hun Europese reisbewijs maken.

Het binnenlandse reisbewijs bevat weinig informatie: iemands initialen, en soms globale informatie over iemands geboortedatum, afhankelijk van hoe uniek die gegevens zijn. Daarbij is voor diegene die het testbewijs uitleest, niet duidelijk of iemand negatief is getest, hersteld is van corona of is gevaccineerd.

Het Europese reisbewijs bevat veel meer informatie, waaronder ook welk vaccin iemand heeft gehad. Daarom is het Europese reisbewijs binnen Nederland niet te gebruiken: de makers vinden dat een onnodige privacy-inbreuk.

Desondanks krijgt ook de huidige aanpak kritiek, onder meer omdat mensen zich aan de deur van een evenementenlocatie moeten legitimeren. "Dat is voor het eerst", zei Privacy First-voorzitter Vincent Böhre eerder tegen de NOS. Ook is de organisatie bang voor een 'testsamenleving' en discriminatie op basis van medische status.

Registratie

Er zijn wel nog wat problemen met de registratie van gezette prikken. Mensen die bij de huisarts een coronaprik hebben gekregen, staan niet altijd in de juiste ICT-systemen. Daardoor kan een vaccinatiebewijs niet worden gemaakt, bleek vorige week al. Deze week zou er een oplossing moeten komen, maar dat is met een week uitgesteld. Mogelijk gaat het om 700.000 mensen, maar huisartsen denken dat het om minder prikken gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl