Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën
NOS Nieuws

70.000 gedupeerde kinderen toeslagenaffaire krijgen tegemoetkoming

Alle kinderen die door de toeslagenaffaire zijn opgegroeid in armoede en te maken kregen met gezinsproblemen, krijgen een financiële compensatie. Het gaat om 1500 tot 7500 euro, afhankelijk van hun leeftijd. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Het gaat om ongeveer 70.000 kinderen en jongeren. Naast een financiële tegemoetkoming krijgen zij langdurende ondersteuning bij traumaverwerking en het vinden van hun weg in de maatschappij.

Groepen kinderen van 'toeslagenouders' hebben hier zelf het kabinet over geadviseerd via gesprekken en panels.

Van Huffelen bedankt de kinderen voor hun inbreng en zal ook de komende jaren om hun advies blijven vragen. "Het verlies aan jeugd is op geen enkele manier met terugwerkende kracht te repareren", zegt Van Huffelen. "Het kabinet kan wel hun leed erkennen en bijdragen aan een betere toekomst."

Achterstanden

Tot nu toe hebben zich meer gedupeerde ouders gemeld van de kinderopvangtoeslagaffaire dan gedacht. Ook het aantal uren dat zij hulp nodig hebben bij de afhandeling van hun zaak is groter dan gedacht: 35 uur in plaats van 20 uur gemiddeld.

De organisatie die is opgezet voor de afwikkeling heeft daardoor een achterstand opgelopen.

Van Huffelen probeert al maanden om het aantal medewerkers op te voeren, maar het is niet eenvoudig om mensen te vinden met de juiste achtergrond. Verder moeten zij ook nog opgeleid en ingewerkt worden. Er werken nu achthonderd mensen bij de speciale organisatie.

Catshuisregeling

42.000 ouders hebben zich tot nu toe gemeld voor de Catshuisregeling. Van hen hebben 19.000 ouders de eerste compensatie van 30.000 euro ontvangen, na een 'lichte toets' of zij daarvoor in aanmerking komen.

Ouders die in de grote financiële problemen zitten en die niet kunnen wachten op de eerste compensatie zijn versneld geholpen. Van hen is wel het hele dossier beoordeeld. Het gaat tot nu toe om een paar duizend ouders.

Van Huffelen wil de zomer gebruiken om de werkwijzen te verbeteren om ouders meer maatwerk te geven. Er zijn groepen ouders die minder schade hebben dan de 30.000 euro die ze krijgen, maar er zijn ook ouders die de komende jaren nog hulp nodig hebben om hun situatie weer op orde te krijgen.

Ook wordt er door het kabinet gewerkt aan regelingen en bijstand voor andere gedupeerden dan de ouders, zoals hun ex-partners en gedupeerden van andere toeslagen dan de kinderopvangtoeslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl