Een elektronicazaak in Hongkong verkoopt snelle computers bedoeld om bitcoins te minen
NOS NieuwsAangepast

China pakt cryptomunten steeds harder aan: wat zijn de gevolgen voor bitcoin?

China treedt steeds harder op tegen cryptomunten. Gisteren besloot de centrale bank van China dat banken niet meer mogen meewerken aan transacties met bitcoin. Mede door die beslissing zakte de koers van bitcoin vandaag tot onder de 30.000 dollar. Dat is het laagste niveau sinds januari en ruim meer dan een halvering ten opzichte van het hoogtepunt van 64.000 dollar in april.

De meeste cryptomunten worden gedolven in digitale mijnen in China, naar schatting 65 procent van het wereldwijde aanbod. Maar blij is China daar dus niet mee. Het minen kost veel stroom en toezicht op wie er mee handelt is amper mogelijk. Vrijdag maakte China bekend dat elektriciteitsleveranciers in de provincie Sichuan cryptomuntservers moeten opsporen en afsluiten. In Sichuan staan veel waterkrachtcentrales die goedkope stroom leveren.

China voert al jaren een strijd tegen cryptomunten. Deze nieuwe aankondigingen beïnvloeden op korte termijn de koers van de digitale munt. Toch lijken bedrijven die zich met bitcoin bezighouden zich weinig zorgen te maken. Patrick van der Meijde, voorzitter van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL): "Bitcoin is nog steeds volatiel. Als Elon Musk iets twittert, zakt de koers ook. Maar zo'n val van 10 procent zie je veel minder vaak dan vroeger."

Regulering en controle

Cryptomunten worden om een aantal redenen gevreesd door China. Het wil de markt zoveel mogelijk centraal gereguleerd houden en bitcoin is een decentraal systeem. Daarnaast kan de regering niet controleren welke transacties door wie worden uitgevoerd en bestaat de kans dat er geld naar het buitenland verdwijnt.

Ook werkt China aan een alternatief: de digitale yuan. Die moet losstaan van het bestaande financiële systeem, maar in tegenstelling tot cryptocurrency kan de gebruiker niet anoniem blijven. De digitale yuan is nog niet officieel gelanceerd, maar er lopen proeven in meerdere steden.

Bekijk ook deze uitleg van NOS op 3 over de populariteit van bitcoin:

Waarom zo veel mensen in bitcoin stappen

Bert Slagter van het platform Lekker Cryptisch en presentator van de podcast Satoshi Radio over cryptomunten verwacht geen grote dalingen door het Chinese beleid: "Je ziet zo'n koersdaling omdat er onzekerheid is bij beleggers. Maar dit is geen trendbreuk, zoals de val van 65.000 naar 40.000 dollar tussen april en mei."

Toch zijn er wel degelijk reële gevolgen. De rekenkracht van het bitcoinnetwerk is met bijna 20 procent gedaald, onder meer omdat in Sichuan de eerste 26 bitcoinmijnen zijn gesloten. Daardoor gaan transacties langzamer. Slagter: "Bitcoin heeft een zelfregulerend mechanisme. Na twee weken kan het protocol zich zo aanpassen dat er weer met dezelfde snelheid transacties kunnen plaatsvinden." (zie kader)

Bedrijven zijn inmiddels bezig hun hardware te verplaatsen naar andere landen. "In feite is het je spullen oppakken en naar een ander gebied gaan met een goede internetverbinding en stabiele stroomvoorziening", aldus Van der Meijde.

Hij ziet ook voordelen in het Chinese beleid. Tot nu toe concentreerde veel rekenkracht zich in China. "Het bitcoinnetwerk wordt er robuuster van als de rekenkracht beter over de wereld verdeeld is. Als er dan problemen met stroomvoorziening zijn in één gebied, heeft het netwerk daar minder last van."

Daar voegt Bert Slagter nog iets aan toe. "Het idee achter bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Dus als de rekenkracht zich meer over de wereld verspreidt, is er niet één land dat te veel controle over het systeem heeft."

In feite is wat nu gebeurt volgens Slagter een lakmoesproef. "China is een autocratisch regime dat een beslissing om mining te verbieden zo kan nemen. Als bitcoin dat overleeft, denk ik niet dat er een land ter wereld is dat de stekker uit bitcoin kan trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl