Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel geëist tegen twee mannen uit Almelo en Goor die verdacht worden van het afpersen en martelen van mensen van wie ze geld tegoed zouden hebben gehad.

Justitie verdenkt het tweetal ervan samen met twee andere mannen en twee vrouwen uit Twente zeker vier slachtoffers te hebben gemaakt. De vrouwen zouden de slachtoffers, die ook actief waren in het criminele circuit, naar verschillende locaties hebben gelokt. Tegen de andere verdachten is tussen de drie en zes jaar geëist.

"Het is een dossier waar het geweld vanaf druipt," zei de officier van justitie tijdens de zitting. De twee hoofdverdachten zouden leidinggeven aan de groep, die soms in opdracht van (onbekende) opdrachtgevers handelden. Volgens het OM zijn er mogelijk nog meer slachtoffers. Een getuige verklaarde dat het mogelijk om wel twintig tot dertig gevallen gaat.

Foto's en filmpjes

Volgens de getuige liet het tweetal ook foto's en video's van de mishandelingen zien. "Ze bewaarden foto's en filmpjes van de slachtoffers als een soort trofeeën. Tegelijk dienden die als een soort visitekaartje om te laten zien waartoe ze in staat zijn."

Ze zouden een slachtoffer uit Deventer hebben gegijzeld en hem in een bos zijn eigen graf laten graven. Daarna werd de man vastgebonden aan een boom en afgetuigd met een ploertendoder-wapenstok en een boksbeugel, schrijft RTV Oost. Ook dreigden de verdachten zijn vingers af te knippen met een betonschaar en plaatsten ze een pistool tegen zijn hoofd.

De verdachten werden tussen april en juni aangehouden. De politie kwam de verdachten op het spoor nadat een van de slachtoffers zich had laten behandelen in het ziekenhuis.

Afgeluisterde gesprekken

Het Openbaar Ministerie voerde meerdere bewijzen op tegen de twee mannen. Zo was bij een van hen een gps-zender onder de auto geplaatst en stond bij de ander een camera op zijn huis gericht. Ook zijn meerdere gesprekken tussen de verdachten afgeluisterd.

Daarnaast heeft het OM een lijst in handen van schuldenaren die het tweetal nog wilde bezoeken en zijn er meerdere martelwerktuigen bij de verdachten thuis gevonden.

Volgens de advocaat van een van de verdachten wordt de zaak enorm opgeblazen. Het zou om "vervelende mishandelingen gaan, niet om sadistische acties van een martelbende".

STER reclame