Oostenrijk voor het eerst naar knock-outfase na winst op tegenvallend Oekraïne

Bekijk de samenvatting van Oekraïne - Oostenrijk (0-1)

Oostenrijk heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de knock-outfase van het Europees kampioenschap.

De ploeg van bondscoach Franco Foda verzekerde zich in Boekarest van de tweede plaats in Groep C door een verdiende 1-0 zege op het tegenvallende Oekraïne.

Oostenrijk speelt zaterdag in de achtste finales tegen titelfavoriet Italië (aftrap 21.00 uur).

Het Oekraïne van bondscoach Andrej Sjevtsjenko eindigt met drie punten als derde in de groep en moet nu tot en met woensdagavond afwachten of dat voldoende is voor een plek bij de vier beste nummers drie.

Zowel Oekraïne als Oostenrijk weersprak vooraf de suggestie dat de confrontatie op een salonremise kon uitdraaien. De landen zouden immers bij dat resultaat vrijwel zeker zijn van een vervolg in het toernooi.

Maar de Oostenrijkers waren niet van plan om het op een puntendeling te laten uitdraaien. Het prima spelende team van bondscoach Foda viel naar hartenlust aan en nam na 21 minuten de verdiende 1-0 voorsprong door een kopbal van Christoph Baumgartner uit een corner.

Christophe Baumgartner viert zijn 1-0 voor Oostenrijk tegen Oekraïne

De Hoffenheim-voetballer speelde voor rust sowieso een opvallende rol. Baumgartner liep vlak voor zijn treffer namelijk een hoofdblessure op na een botsing met Illja Zabarnji. De middenvelder bleef daarna last houden en werd na 33 minuten alsnog vervangen.

Marko Arnautovic, die tegen Nederland geschorst was en nu een basisplaats had gekregen, verprutste vlak voor rust nog een enorme kans na een pijlsnelle Oostenrijkse counter.

Oekraïne leeft wat op

In de tweede helft meldde Oekraïne zich vaker voor het doel van Oostenrijk, maar heel dreigend werd het team Sjevtsjenko ook weer niet.

Sterker, de grootste kans voor Oekraïne kwam op naam van een Oostenrijker toen verdediger Stefan Lainer na een vrije trap van Oleksandr Karavajev bijna zijn eigen doelman Daniel Lachman verschalkte met een onbedoelde kopbal.

Roman Jaremtsjoek had vlak voor tijd nog de gelijkmaker op zijn schoen, maar schoot schuin voor het doel voorlangs.