Mike Foppen was de enige Nederlander die op de tweede dag van het EK in Cluj een individuele zege boekte
NOS Sport

Nederlandse atletiekploeg loopt promotie naar Superliga weer mis

De Nederlandse atletiekploeg is er bij de EK voor landenteams in het Roemeense Cluj niet in geslaagd om te promoveren naar de Superliga, de hoogste divisie.

Nederland, dat in 2017 naar de eerste divisie degradeerde, ging zaterdag na 21 van de 40 onderdelen nog fier aan kop, in de wetenschap dat de nummers één en twee zouden promoveren. Maar zondag zakte de Oranjedelegatie naar de derde plaats, achter Tsjechië en Wit-Rusland.

Alleen Foppen wint

Nederland deed met bijna vijftig atleten mee aan het EK, maar niet met de sterkste formatie. Zo ontbraken - een paar weken voor de Olympische Spelen - grote namen als Dafne Schippers, Nadine Visser en Sifan Hassan.

Zaterdag waren er desondanks vijf overwinningen: Femke Bol (400 meter in een Nederlands record), Irene van der Reijken (steeplechase), Jochem Dobber (400 meter) en de estafetteploegen van de vrouwen en de mannen op de 4x100 meter.

Maar op zondag wist alleen Mike Foppen een individuele zege te boeken: hij won de 3.000 meter in 7.57,43.

Wel waren er nog vijf podiumplekken op zondag. Bij de mannen werd Churandy Martina tweede op de 200 meter (21,03). Bij de vrouwen waren er tweede plekken voor Lieke Klaver op de 200 meter (23,32) en Pauline Hondema bij het verspringen (6,40 meter). Zoë Sedney kwam op de 110 meter horden als derde over de finish (12,94).

De estafetteploeg van de mannen op de 4x400 meter leek lange tijd op weg naar de overwinning, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door Tsjechië. De vrouwen, ook niet in de sterkste samenstelling, stelden teleur met de vijfde plek.

In 2017 degradeerde Oranje uit de Superliga en ook twee jaar geleden wist Nederland in Noorwegen geen promotie af te dwingen bij de EK voor landenteams.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl