AFP
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester vond Conings samen met fietsvrienden; moment stilte op Koekamp

In binnen- en buitenland wordt gereageerd op de vondst van het lichaam van Jürgen Conings. Bij een protest op de Koekamp in Den Haag werd kort stilgestaan bij het overlijden van Conings en de Vlaamse viroloog Marc van Ranst heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden.

Michel Reijinga, organisator van de 'koffiedrinken'-demonstraties, vroeg het publiek op de Koekamp om een moment stilte. "Enkele minuten geleden kwam het bericht binnen, dat onze Belgische strijder Jürgen Conings gevonden is. En daarom vraag ik even één minuutje stilte voor Jürgen Conings". De toehoorders waren uiteindelijk iets langer dan een halve minuut stil. Ze waren op de Koekamp bijeen ter herinnering aan een uit de hand gelopen antilockdownprotest, door hen "de slag om het Malieveld" genoemd.

Van Ranst, die door Conings werd bedreigd en om die reden ondergedoken zit, sprak op Twitter zijn medeleven uit. "Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jürgen Conings", schrijft Van Ranst. "Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend." Tegen Belgische media zegt hij dat hij tegelijkertijd ook opgelucht is.

De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft via Twitter laten weten dat haar gedachten uitgaan naar de familie van Conings. "De ontdekking van het levenloze lichaam maakt een einde aan 5 weken van onzekerheid en dreiging", schrijft zij verder. Ook stelt Dedonder dat Defensie er alles aan zal doen om "dergelijke zaken in de toekomst te vermijden en dat er een "duidelijk beleid" moet komen voor hoe om te gaan met "extremisme binnen Defensie".

Op sociale media verschijnen reacties van mensen die twijfelen aan de toedracht van Conings' overlijden. Zij vinden het verdacht dat uitgerekend de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, het lichaam bij het mountainbiken aantrof in Nationaal Park Hoge Kempen, nadat een zoektocht van 34 dagen niets had opgeleverd.

Kijk hier het interview met de burgemeester, vlakbij de plek waar het lichaam lag:

'Ik rook een duidelijke lijkgeur en dacht: dat kan wel eens Jurgen Conings zijn'

Tollenaere zei te beseffen dat het "zeer bizar" is en zelfs "ongeloofwaardig" dat hij als burgemeester het lichaam heeft gevonden tijdens een fietstocht. "Een van mijn vrienden heeft de rit uitgezet. Hoe het kan dat wij bij het lijk zijn uitgekomen en gespecialiseerde diensten niet, is mij een raadsel."

Sinds mei werd met man en macht in dezelfde omgeving naar Conings gezocht. Mogelijk heeft het warme weer van de afgelopen week ervoor gezorgd dat het lichaam sneller is gaan ontbinden en is gaan ruiken, zei Tollenaere.

"De impact was heel groot", zei Tollenaere over de zoektocht naar Conings. Hij noemde het een "persoonlijk drama" maar zei tegelijkertijd opgelucht te zijn dat de klopjacht nu stopt en "mensen geen bescherming meer nodig hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl