De politie in Gouda en Breda is gisteren uitgerukt voor jongeren die speelgoedwapens bij zich hadden. Er waren meldingen binnengekomen van mensen die dachten dat het om echte wapens ging.

In Gouda hielden agenten drie minderjarigen 's avonds onder schot, omdat de kinderen met vuurwapens op voorbijgangers zouden hebben gericht. Achteraf bleek het om zwartgeverfde waterpistooltjes te gaan.

En die zagen er zo uit:

De zwart geverfde waterpistooltjes Politie Gouda

Een getuige had melding gemaakt van een vuurwapen, waarna de jongens van 14 en 15 via surveillancecamera's werden gevolgd. Op die beelden was ook te zien dat er door de jongens werd gevochten, schrijft de politie.

Vanwege de veronderstelde ernst van de wapens gingen de agenten met getrokken wapens op de tieners af. Zij werden gefouilleerd en aangehouden. Pas op het politiebureau werd duidelijk dat er geen sprake was van gevaar.

Aanvalsplan

Eerder op de dag was er een soortgelijke situatie in Breda. Twee jongens van 13 en 14 lagen met bivakmutsen in de bosjes en hadden speelgoedwapens bij zich. Volgens de politie waren de wapens niet te onderscheiden van het echte werk.

De politie Breda spreekt van "een coole, maar gevaarlijke uitrusting" Politie

Net als in Gouda, hielden de agenten in Breda rekening met echte vuurwapens. Daarom droegen ze kogelwerende vesten en maakten ze een aanvalsplan.

"Omzichtig werden de twee benaderd terwijl de agenten hun hand op hun wapen hadden om zo snel mogelijk te kunnen schieten als het nodig mocht zijn", meldt de politie. De jongens werkten mee, waarna bleek dat het om speelgoedwapens ging. "Het is maar goed dat de jongens geen rare beweging maakten toen ze werden aangeroepen. Dan hadden we nu in een hele nare situatie gezeten."

Agenten hebben met de ouders van de jongens gesproken en hun speelgoedwapens worden vernietigd. Ze krijgen geen straf.

De politie maakt zich al langer zorgen over het gebruik van nepwapens door minderjarigen, met name omdat dat kan leiden tot gevaarlijke situaties als de politie zelf een wapen trekt.

STER reclame