Femke Bol na het winnen van de 400 meter Pro Shots

Femke Bol heeft bij de EK voor landenteams haar Nederlands record op de 400 meter aangescherpt. De 21-jarige atlete noteerde 50,37 in het Roemeense Cluj. Daarmee was ze bijna twee tienden sneller dan eind mei in België toen ze het record op 50,56 zette.

Met 50,37 is Bol dit jaar ook de snelste vrouw van Europa op de 400 meter. Vorige week verbeterde Bol nog het Nederlands record op de 400 meter horden (53,44), de afstand waarop ze in actie zal komen tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

EK voor landenteams

Na de eerste dag van de EK voor landenteams in Cluj gaat Nederland aan de leiding met 175 punten. Oranje, dat uitkomt in de eerste divisie en niet met de sterkste formatie naar Roemenië is afgereisd, probeert promotie naar de Super League (de hoogste divisie) af te dwingen.

Naast de overwinning van Bol zorgden ook Irene van der Reijken (steeple chase) en Jochem Dobber (400 meter) voor een individuele Nederlandse overwinning.

Ook de estafetteploegen op de 4x100 meter waren succesvol. Leonie van Vliet, Lieke Klaver, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney wonnen in 43,38 en de Nederlandse mannen (Solomon Bockarie, Joris van Gool, Christopher Garia en Churandy Martina) klokten 38,81.

Promotie

In 2017 degradeerde Oranje uit de Super League en twee jaar geleden wist Nederland in Noorwegen geen promotie af te dwingen bij de EK voor landenteams.

Of dat dit jaar gaat lukken is nog maar de vraag. Nederland doet met bijna vijftig atleten mee aan de EK, maar onder anderen Dafne Schippers, Nadine Visser en Sifan Hassan ontbreken. Zondag is de slotdag van de EK voor landenteams.

STER reclame