Reuters
NOS SportAangepast

Verstappen zit er goed bij in vrije trainingen, maar blijft niet schadevrij

De eerste trainingsdag voor de Grand Prix van Frankrijk is allerminst geruisloos verlopen. De gele kerbstones op het Circuit Paul Ricard veroorzaakte schade aan de wagens van onder anderen Max Verstappen en Valtteri Bottas.

Zowel Red Bull Racing als Mercedes deed zijn beklag bij wedstrijdleider Michael Masi over de fikse schade (onder meer aan de vloer en voorvleugel van de auto's) door de hoge kerbstones. Dit betreffen de gele en opgehoogde randen van een racecircuit.

Kostbare training

"Die kerbstones zijn veel te belastend (voor de auto's, red.). Dit kost ons tienduizenden, misschien wel honderdduizend pond aan schade", mopperde Mercedes-teammanager Ron Meadows tegenover Masi tijdens de eerste vrije training.

De wedstrijdleider bleek niet gevoelig voor de kritiek. "In 2019 (de laatste keer dat de GP van Frankrijk werd verreden, red.) lagen die kerbstones er ook. Een aantal teambazen en coureurs geeft juist aan dat ze op het circuit een fysieke afscheiding willen", meldde Masi over de boordradio tegen Red Bull Racing.

Mercedes en Red Bull Racing maakten een goede indruk in de trainingen. Bottas zette in de eerste training de beste tijd neer. Verstappen deed dat in de tweede sessie, met een voorsprong van 0,008 seconde op de Fin.

Ander circuit

Verstappen liet donderdag al weten blij te zijn om na Monaco en Bakoe weer op een "normaal circuit" te kunnen rijden. "Ik ben niet zo dol op stratencircuits", aldus de leider van het WK-klassement.

"De enorme uitloopstroken hier zijn in groot contrast met de stratenraces in Bakoe en Monte Carlo. Dit is een snelle baan met een paar snelle bochten."

"Op normale circuits zoals deze zal Mercedes weer sterk zijn. We moeten scherp blijven, fouten vermijden en blijven verbeteren", zegt Verstappen.

Reuters
Lewis Hamilton (voorgrond) in actie tijdens de eerste vrije training voor de GP van Frankrijk

"Ik ben tevreden over de resultaten die we hebben geboekt, maar je zag in Bakoe hoe snel alles kan kantelen. Eerst denk je: de 25 zijn voor mij en ik vergroot het gat. Na mijn klapband dacht ik 18+ voor Lewis. Uiteindelijk hebben we allebei nul", doelde Verstappen op het aantal te halen punten in een race voor de WK-stand.

Dat het Circuit Paul Ricard doorgaans in Mercedes-land ligt, blijkt ook wel uit de recente zeges van Lewis Hamilton in 2018 en 2019. De grand prix ging vorig jaar vanwege corona niet door.

De Grand Prix van Frankrijk start zondag om 15.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl