Memphis Depay AFP
EK voetbal

"Een goede eerste helft, met veel dreiging", kijkt Memphis Depay terug op zijn eerste optreden op het EK met het Nederlands elftal. Over het vervolg van het duel met Oekraïne, dat ternauwernood met 3-2 werd gewonnen, is hij minder tevreden. "In de tweede helft... Ik heb risico in mijn spel, dus ik verlies af en toe de bal. Dat had minder moeten gebeuren in de tweede helft, vind ik zelf."

De wedstrijd tegen Oekraïne verliep voorspoedig voor Oranje, totdat een comfortabele voorsprong werd weggegeven. "In de eerste vijftien minuten hadden we er al eentje in kunnen prikken. Dat had wat rust kunnen brengen. Maar goed, er was niks aan de hand, want je komt met 2-0 voor. Dan moet je de nul zien te houden en de score uitbouwen. Nu lieten we ze terugkomen. Daar moeten we van leren."

Depay: 'Hadden twee jaar geen goal uit een spelhervatting tegen gekregen'

Zorgen maakt Depay zich echter niet. "Natuurlijk, als je goals tegen krijgt, voel je je kwetsbaar. Maar volgens mij hadden we twee jaar geen goal uit een spelhervatting tegen gekregen. Dat zegt wel iets over hoe we ermee bezig zijn, in trainingen, in besprekingen. We moeten het alleen wel een hele wedstrijd zien vol te houden."

Uitermate belangrijk

Liever legt hij de nadruk op de zege die uiteindelijk uit het vuur werd gesleept. "De eerste wedstrijd winnen is uitermate belangrijk. Voor de sfeer, voor Nederland, voor alles. We scoorden drie keer, kwamen terug in de slotfase. Dat geeft vertrouwen. Als je met één punt begint, weet je dat je de volgende wedstrijd móét winnen. Dan ga je toch met een ander gevoel de wedstrijd in. Maar we zitten er goed in nu en dat moeten we zien door te trekken."

Depay: 'Ik zit niet te wachten op voorzetten door de lucht'

Depay zwerft zelf het liefst over het veld, met een voorkeur voor de linkerflank. "Dat is de manier van spelen van ons team. Ik ben niet een speler die zit te wachten op voorzetten door de lucht bijvoorbeeld. Ik ben een verlengstuk van het middenveld naar de spits toe, of ik sta zelf in de spits waar iemand doorkomt, of ik sta aan de buitenkant. Daar komt de dreiging uit."

En wie weet ook een doelpuntje. Want dat ontbrak er nog aan tegen Oekraïne, terwijl scoren toch een wezenlijk onderdeel van zijn spel schijnt te zijn. De 27-jarige Oranje-aanvaller kan een lach niet onderdrukken. "Dat kun je wel zien aan mijn statistieken toch?"

Depay jaagt niet op een doelpunt, maar: 'Ik scoor nog weleens af en toe'

Maar, voegt hij er snel aan toe, zelf doelpunten maken is niet wat hem drijft op het EK. "Het belangrijkste is dat de wedstrijd gewonnen wordt. Als ik het hele toernooi niet scoor, maar we worden Europees kampioen, dan teken ik daar nu voor."

Vanavond Oostenrijk

Hij ziet dat echter niet gebeuren. Dat wil zeggen: de titel sluit hij zeker niet uit, maar een EK zonder treffer met zijn handtekening erop ligt niet voor de hand. Weer wijst Depay, die in zijn 65 interlands tot nu toe 26 keer het net vond, op de cijfers. "Ik scoor nog weleens af en toe."

Vanavond zou weer een goed moment zijn. Nederland speelt dan tegen Oostenrijk, dat het toernooi eveneens met een overwinning is begonnen: 3-1 tegen debutant Noord-Macedonië.

Memphis Depay op de training van Oranje ANP

STER reclame