Bondscoach Sarina Wiegman ProShots

Bondscoach Sarina Wiegman van het Nederlands vrouwenelftal heeft 24 speelsters geselecteerd voor de Oympische Spelen in Tokio.

Aniek Nouwen (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente) maken hun debuut in een eindronde. Lize Kops (Ajax) keert na een afwezigheid door een hoofdblessure terug in de selectie van de Europees kampioen van 2017.

Wiegman moet vier speelsters op tribune laten tijdens Spelen: 'Dat is moeilijk'

Wiegman wees naast de achttien speelsters die zeker zijn van hun plaats in de selectie ook vier reserves aan. De vier reserves mogen in het geval van blessures of bijzondere omstandigheden aan de selectie van Wiegman worden toegevoegd.

Daarnaast mogen Joëlle Smits (PSV) en Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) nog tot en met de dag voor de eerste groepswedstrijd met de groep meetrainen. Zij blijven zo stand-by in het geval er iets met de eerste 22 gebeurt.

Nederland had nog de hoop dat de selecties naar 22 speelsters mocht worden uitgebreid, maar het Internationaal Olympisch Comité wilde dat verzoek niet honoreren.

Nederland treft Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli) in de groepsfase van het olympisch voetbaltoernooi.

"Dat is een verzoek van een aantal landen, die de krachten hebben gebundeld", aldus Wiegman. De landen hopen op coulance vanwege corona en het risico dat door een besmetting in de selectie plots meerdere spelers wegvallen.

Bij de mannen is ook al besloten de selecties voor het Europees kampioenschap onder de huidige omstandigheden uit te breiden, van 23 naar 26 spelers.

STER reclame