Het steekincident vond plaats in de Insulindestraat
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Man krijgt drie jaar cel en tbs voor doden echtgenote

De rechter heeft drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan een man die zijn vrouw heeft gedood in Rotterdam. Het slachtoffer kwam augustus vorig jaar door messteken en verwurging om het leven in hun woning.

De 40-jarige man dacht in zijn psychotische wanen dat zijn vrouw (36) een relatie met iemand anders had, meldt regionale omroep Rijnmond. Hij draaide de deur van hun slaapkamer op slot en bracht zijn vrouw om het leven met een mes dat hij uit de keukenla had gehaald.

Hun dochters van 3, 5 en 7 jaar waren op dat moment thuis. Ze hoorden het gegil van hun moeder en daarna werd het stil in de slaapkamer. Ze zagen bloed en een mes onder de deur door. De oudste waarschuwde de bovenburen dat er iets mis was.

Mislukte zelfmoordpoging

De politie trof de vrouw dood aan en de man lag er zwaargewond naast met het mes in zijn keel. Hij overleefde de zelfmoordpoging.

Volgens het Openbaar Ministerie was er geen sprake van moord, maar van doodslag. Omdat de man een psychische ziekte heeft, vroeg de officier de rechter om de man ontoerekeningsvatbaar te verklaren en alleen tbs met dwangverpleging op te leggen.

Daar ging de rechtbank niet in mee. De rechters oordeelden dat de misdaad van de man niet volledig toegeschreven kan worden aan zijn paranoïde en schizofrene stoornis. Zo stelden de rechters dat tijdens het onderzoek in het Pieter Baan Centrum bijvoorbeeld nooit sprake is geweest van enige agressie.

20.000 euro schadevergoeding

De man moet aan zijn drie dochters ieder 20.000 euro schadevergoeding betalen. Sinds het drama zitten de kinderen in een pleeggezin. "Ze zullen de diepe sporen van dit onverwachte en te vroege verlies met zich mee moeten dragen", aldus de rechtbank.

De verdachte heeft twee advocaten gehad die hij niet accepteerde. Hij wilde niet dat zij in zijn dossier keken. Na het horen van het vonnis zei de man vandaag dat hij opnieuw een andere advocaat wil. De rechter maakte duidelijk dat hij in hoger beroep kan, maar dat hij dat wel binnen twee weken moet beslissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl