Protest voor het parlement in Boedapest tegen een anti-lhbti-wet
NOS Nieuws

Duizenden op de been in Boedapest tegen anti-lhbti-wet

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen een geplande wet die voorlichting aan jongeren over homoseksualiteit en transseksualiteit verbiedt. De betogers zeggen dat de wet de grondrechten van kinderen en families schendt.

Het protest vond plaats vlak voor het parlement. Betogers zwaaiden met regenboogvlaggen. "Hiermee durven kinderen straks niet meer uit de kast te komen", sprak een leidster van een kinderopvang tegen persbureau Reuters, "terwijl ze juist de kans moeten krijgen om eruit te komen".

Fidesz, de conservatieve partij van premier Orbán, lanceerde de plannen vorige week; de stemming erover wordt komende dag verwacht. Fidesz zegt dat de wet bedoeld is om kinderen te beschermen tegen pedoseksuelen. Het verbod zou gaan gelden in media maar ook op scholen.

'Cynisch en smakeloos'

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de argumentatie erachter een belediging voor de lhbti-gemeenschap. De wet is volgens de woordvoerder Lydia Gall een "cynische, smakeloze en doelbewuste poging" om hen onzichtbaar te maken in de Hongaarse samenleving.

De wet wordt al vergeleken met een omstreden Russische wet uit 2013 die 'homo-propaganda' verbiedt en volgens critici wordt misbruikt om te discrimineren.

De kans dat de wet het niet haalt, lijkt klein. De partij van Orbán heeft een meerderheid in het parlement. Een aantal oppositiepartijen is van plan om de zitting helemaal niet bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl