Handhaving Almere Omroep Flevoland

In Almere zijn de afgelopen anderhalf jaar vijftien van de veertig handhavers die op straat lopen, vertrokken. Ze hebben volgens de gemeente Almere werk gevonden bij andere middelgrote en grote gemeenten in de buurt, waar ze beter betaald krijgen.

"We hebben de handhavers opgeleid. En net als je er lol van krijgt, vertrekken ze naar een andere werkgever", zegt Mariska Koopmans, Teammanager Stadstoezicht, tegen Omroep Flevoland. "Onze handhavers zijn populair, omdat ze goed opgeleid zijn en gelijk de straat op kunnen. Als een andere gemeente dan meer geld biedt, zijn ze zo weg."

Er zijn bij de gemeente op het moment meerdere vacatures. Volgens de gemeente is de handhaving niet in gevaar gekomen door het tekort.

Vaker in discussie over coronamaatregelen

De gemeente Almere baalt extra van het vertrek van de handhavers, omdat ze nu juist erg hard nodig zijn. "Je hebt eigenlijk meer handhavers nodig, want er zijn meer taken bij gekomen", zegt Koopmans.

Zo zijn er volgens haar meer overlastmeldingen dan voorheen. Daarnaast moeten de handhavers mensen eraan helpen herinneren om genoeg afstand te houden. Dat is lastiger dan eerst, omdat er minder draagvlak is voor de coronamaatregelen. Mensen gaan er vaker over in discussie. Ook zijn er geregeld demonstraties.

De druk neemt toe bij handhavers die achterblijven. Daarbij komt nog dat de mensen die zijn weggegaan, soms ook andere medewerkers over de streep trekken om naar die nieuwe werkgever te komen. "Mensen worden beloond als ze andere mensen aandragen. Dan krijg je ook weer geld", aldus Koopmans.

De gemeente Almere lokt de medewerkers niet terug met een nóg hoger salaris. "Je kunt niet met de gekte meedoen en blijven overbieden. Je hebt een budget. Het moet ergens vandaan komen. We geloven ook meer in goed werkgeverschap. Dat dat meer mensen trekt dan alleen een hoog salaris. Voor de korte termijn klinkt het leuk, maar voor de lange termijn zal het niet de oplossing zijn."

Uiteindelijk hoopt de gemeente weer genoeg medewerkers aan te trekken door perspectief te bieden. Koopmans denkt overigens dat de 'boa-gekte' weer afneemt als de pandemie voorbij is.

De VVD maakt zich zorgen over het vertrek van de boa's. "Belachelijk dat wij hier als gemeenteraad niks van weten, dit gaat zeker impact hebben op handhaving", zegt fractievoorzitter van de VVD Colette Holter. De partij heeft vragen gesteld aan burgemeester Franc Weerwind, die verantwoordelijk is voor handhaving.

STER reclame