AFP
EK voetbal

De eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal op het EK is door 5,4 miljoen mensen bekeken, meldt de Stichting KijkOnderzoek. Dat zijn fors minder kijkers dan bij het eerste duel van Nederland in 2012, het vorige EK dat Oranje meedeed. Toen keken ruim 6,8 miljoen mensen naar de wedstrijd tegen Denemarken. In 2008 trok de start van Nederland 6,9 miljoen kijkers.

De wedstrijd van gisteren was goed voor een marktaandeel van 80 procent. Dat betekent dat acht op de tien mensen die tv keken, de wedstrijd volgden. "Voor deze tijd zijn dit wel prima cijfers", zegt NOS-kijkcijferexpert Paul Hek. Het kijkcijfer van 5,4 miljoen is een gemiddelde over de hele uitzending: aan het slot keken 6,1 miljoen mensen hoe Oranje de overwinning binnenhaalde.

Hoe het komt dat er veel minder mensen keken dan eerdere EK's, is moeilijk te zeggen, maar volgens Hek speelt corona hoogstwaarschijnlijk een rol. "We kijken daardoor toch op een andere manier naar voetbal, eerder ook met de lege stadions. Er hangt een andere sfeer omheen."

Daarnaast zijn volgens Hek de verwachtingen rond het Nederlands elftal de laatste tijd wat minder en zou het mooie weer ertoe geleid kunnen hebben dat minder mensen achter de tv kropen. "Maar je zou denken dat dit wel genoeg urgentie heeft. Mensen die het willen kijken, laten zich niet weerhouden door het weer", aldus Hek.

Als Nederland blijft winnen, denk ik dat er meer mensen gaan kijken.

NOS-kijkcijferexpert Paul Hek

Voetbalgerelateerde programma's waren populair gisteren op televisie: in de top-10 van de kijkcijfers waren alleen het NOS Journaal van 20.00 uur, het RTL Nieuws van 19.30 uur, de finale van het EK hockey en Postcode Loterij Eén tegen 50 niet gericht op voetbal.

Doorgaans stemmen steeds meer mensen af op voetbaltoernooien wanneer Oranje verder komt. De best bekeken wedstrijd ooit is de halve finale van Nederland tegen Argentinië op het WK in 2014. Meer dan 9 miljoen mensen zagen toen hoe Oranje werd uitgeschakeld.

"Als Nederland blijft winnen en zeker ook na de spannende wedstrijd van gisteren, denk ik dat er meer mensen gaan kijken", aldus Hek. Oranje won gisteravond met 3-2 van Oekraïne, na een 0-0 ruststand.

STER reclame