Mariëtte Hamer ANP/bewerking NOS

Goedemorgen! Vandaag is de NAVO-top in Brussel, met ook de Amerikaanse president Biden. Informateur Mariette Hamer ontvangt weer een aantal fractievoorzitters. En er worden drie EK-wedstrijden gespeeld.

Maar eerst het weer. Vandaag schijnt de zon volop en loopt de temperatuur op naar 24 tot 29 graden. Vanavond en vannacht trekt wat meer bewolking over, maar het blijft droog. Morgen wordt het met 20 tot 26 graden wat minder warm. De dagen daarna wordt het in grote delen van het land tropisch warm.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De NAVO-top is vandaag in Brussel, met ook de Amerikaanse president Biden. Tijdens zijn eerste NAVO-top wordt besproken hoe de alliantie toekomstbestendig kan worden gemaakt in een steeds sneller veranderende wereld. Met uitdagingen zoals klimaatverandering, technologische innovatie en terrorismebestrijding.
  • Informateur Mariette Hamer ontvangt weer een aantal fractievoorzitters, steeds in duo's. Wopke Hoekstra van het CDA en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zijn als eerst aan de beurt.
  • En weer een nieuwe dag tijdens het EK. Vandaag staan twee ploegen tegenover elkaar die te maken hadden met coronabesmettingen binnen hun selecties: Spanje en Zweden. Zij spelen om 21.00 uur. Eerder op de dag speelt ook Schotland tegen Tsjechië (15.00 uur) en Polen tegen Slowakije (18.00 uur). Alle wedstrijden zijn te zien op NPO 1 en via een livestream op NOS.nl en in de app.

Wat heb je gemist?

De coronapandemie leidt tot een flinke toename van gezondheidsklachten door financiële stress. 'Wijzer in Geldzaken', een initiatief van het ministerie van Financiën, spreekt van een boemerangeffect: een gezondheidscrisis (corona) die een economische crisis in de hand werkt, die weer een nieuwe gezondheidscrisis uitlokt.

"Het is duidelijk dat we oog moeten hebben voor de relatie tussen geldstress en gezondheid als we willen dat mensen in een lastige financiële situatie hun veerkracht terugvinden", zegt demissionair minister van Financiën Hoekstra (CDA). "Mensen weten hun financiële problemen soms heel goed te verbergen. Maar als je meer kennis hebt, kun je daar doorheen prikken."

Dat geldzorgen vaak tot gezondheidsklachten leiden, is allang bekend. Door de coronacrisis krijgt het thema nieuwe aandacht. "We zien nu al meer zorgen en stress bij zzp'ers en flexwerkers die minder uren kunnen werken," zegt Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken. Hij verwacht een grote toename van schuldproblemen als de coronasteunpakketten uit de lucht zijn. Hoog tijd dus, vindt zijn ministerie, om nu te kijken hoe gezondheidsklachten die met geldzorgen samenhangen het best verholpen kunnen worden, of liever nog helemaal voorkomen kunnen worden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Gisteravond won Oranje de eerste wedstrijd van het EK van Oekraïne. Nog even nagenieten? Dat kan met deze video:

Goedemorgen! Je dagelijkse EK-portie in 2'21

Fijne dag!

STER reclame