Denzel Dumfries lacht naar iemand in het publiek na de wedstrijd tegen Oekraïne.
NOS VoetbalAangepast

Dumfries van schlemiel tot man van de wedstrijd: 'Gini was het er niet mee eens'

Niet Memphis Depay, Frenkie de Jong of Georginio Wijnaldum. Denzel Dumfries was de man van de wedstrijd in de 3-2 zege in het openingsduel van het EK tegen Oekraïne. "Gini was het er niet mee eens", gniffelde Dumfries na afloop. "Nee hoor, geintje. Het belangrijkste is dat we drie punten hebben."

Als moderne wingback bestreek Dumfries negentig minuten lang de rechterflank, energiek, onvermoeibaar en uiteindelijk ook onstuitbaar. In de 85ste minuut torende hij hoog boven Oleksander Zintsjenko uit om de bevrijdende 3-2 binnen te koppen.

Geen slecht moment voor je eerste interlandgoal. "Voor de wedstrijd zei Cody (Gakpo, red.) al dat ik zou gaan scoren, serieus", aldus Dumfries. "Ik ben blij dat het vanavond was. In dit systeem kom je veel voor de goal. Ik was er echt naar op zoek, vooral nadat ik die eerste kans miste."

Natuurlijk, lang niet alles ging goed bij Dumfries. Zo kopte hij in de eerste helft nog knullig naast het Oekraïense doel. Maar de PSV'er was wel de speler met de meeste balcontacten in de vijandelijke zestien.

"De bondscoach geeft me veel vertrouwen", zei de verdediger. "Hij praat veel met mij, vertelt wat er gevraagd wordt. Nu is het zorgen dat ik doorgroei in mijn rol.

Wijnaldum: 'Trots, maar had ook anders kunnen aflopen'

Aanvoerder Georginio Wijnaldum maakte de openingstreffer tegen Oekraïne, maar zag tot zijn afgrijzen hoe zijn ploeg de zekere 2-0 voorsprong uit handen gaf. "Ik ben een trotse aanvoerder, vooral omdat we winnen. Maar het had ook anders kunnen zijn."

En dus was hij meteen na de wedstrijd ook kritisch. "Over de hele wedstrijd speelden we goed, maar in tien minuten geven we kansen weg en twee goals. Wij moeten leren dat als we 2-0 voorkomen, dat we de wedstrijd moeten uitspelen."

Wijnaldum: 'Geweldige avond, maar had ook anders kunnen zijn'

In zijn 76ste interland maakte Wijnaldum zijn 23ste treffer voor Oranje, slechts een minder dan Marco van Basten. De 30-jarige Wijnaldum, die na de zomer begint aan een nieuw avontuur bij Paris Saint-Germain, is een echte leider in het elftal van Frank de Boer.

"Iedereen was boos en teleurgesteld, vooral na die tweede goal", verklaarde Wijnaldum. "We bleven zoeken naar 3-2 en gelukkig viel die ook."

En zo werd uitgerekend Dumfries de man van de wedstrijd. "Geweldig", vond Wijnaldum. "In de eerste helft kreeg hij al een kans, maar die kopt hij naast. En nu kopt binnen. Een geweldige avond voor hem."

Ook Memphis Depay wees nog even op Dumfries' gemiste kans in de eerste helft. "Hij zei in de rust: 'ik ga het goedmaken'. Ik ben superblij voor Denzel. Hij maakt zijn eerste en dat is meteen een heel belangrijke."

Wout Weghorst maakte vorige week in de uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië zijn eerste goal voor het Nederlands elftal en tegen Oekraïne maakte hij zijn tweede. "Een doelpunt is een doelpunt", bleef hij nuchter. "Natuurlijk is het vanavond veel en veel belangrijker. Die eerste was voor mij uniek, maar vandaag was een écht potje."

Een écht potje, met 16.000 toeschouwers. "Je merkt toch dat dat extra kracht geeft, met al die mensen in het stadion en mijn familie erbij", vertelde Depay. "Dit positieve gevoel moeten we zien vast te houden. Maar er is nog genoeg werk aan de winkel."

Bekijk hieronder de reacties van bondscoach Frank de Boer en Frenkie de Jong na de 3-2 overwinning op Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl