Persbureau Heitink

In Apeldoorn hebben zo'n 2500 mensen meegedaan aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De deelnemers liepen een tocht van zes kilometer door de stad. Dat verliep allemaal zonder problemen, zo laat de gemeente weten.

Veel mensen hadden gele paraplu's bij zich. Afstand houden deden ze niet of nauwelijks en mondkapjes waren zeldzaam. De demonstranten hadden op hun kleding en spandoeken teksten staan als "Vrijheid betekent zelf kiezen" en "Waar zijn de griepdoden gebleven?".

De demonstratie was georganiseerd door de actiegroep 'voor menselijke verbinding' Police For Freedom Nederland. De groep maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen en zegt op te komen "voor behoud van grondrechten". Een deel van de demonstranten heeft twijfels over de vaccinatiecampagne.

Grondrecht

De actiegroep organiseerde al eerder soortgelijke marsen, maar de wandeling in Apeldoorn vandaag is de eerste waarvoor de organisatie officieel toestemming had gekregen. Burgemeester Heerts benadrukte dat demonstreren een grondrecht is. "Daarvan is vandaag op een juiste manier gebruikgemaakt."

Er was veel politie op de been, ook ME, maar die hoefde niet in actie te komen. Er werden twee mensen opgepakt wegens openbare dronkenschap, maar dat waren geen demonstranten.

Op 8 mei liep een protest in Barneveld tegen de coronamaatregelen uit de hand. Sommige demonstranten keerden zich tegen de politie toen ze het centrum van het dorp niet in mochten. Daarbij vielen over en weer harde klappen.

STER reclame