ANP
NOS Schaatsen

'De Beer uit Minsk' is niet meer; sprintlegende Igor Zjelezovski (58) overleden

De Wit-Russische oud-schaatser Igor Zjelezovski is op 58-jarige leeftijd overleden. Zjelezovski, die aan zijn enorme postuur de bijnaam 'De Beer uit Minsk' dankte, werd eind jaren tachtig en begin jaren negentig zes keer wereldkampioen sprint en is daarmee recordhouder.

Zjelezovski behaalde zijn eerste wereldtitel sprint in 1985, op het ijs van het nog onoverdekte Thialf. "Dat WK herinner ik me nog het best", zei hij in 2010. "Ik was 21 en werd wereldkampioen. Dat was het mooiste toernooi van mijn leven, het maakte de meeste indruk op me."

Bekijk hieronder de reportage die verslaggever Jeroen Stekelenburg in 2010 maakte in Moskou:

2010: op zoek naar 'De Beer van Minsk'

Ondanks zijn successen op de WK sprint wist hij nooit olympisch kampioen te worden. In 1988, als schaatser van de Sovjet-Unie, won Zjelezovski brons op de 1.000 meter. Zes jaar later in Lillehamer pakte hij namens Wit-Rusland zilver op de kilometer.

Voor Zjelezovski voelde het missen van olympisch goud niet als een groot gemis. "Toen ik klein was, wilde ik wereldkampioen worden. Olympisch kampioen zei me niks. Als mens stel je jezelf doelen en die probeer je te verwezenlijken."

"Als kind kende ik het belang van de Spelen nog niet. Hoewel ik tijdens de Spelen telkens heel goed in vorm was, was er telkens wel een of andere reden waardoor het niet doorging."

Wereldkampioen voor drie verschillende landen

Van 1991 tot 1993 won Zjelezovski drie wereldtitels op rij voor drie verschillende landen. Eerst als rijder van Sovjet-Unie, een jaar later namens het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (het verband van ex-Sovjetstaten) en in 1993 als Wit-Rus.

De zes wereldtitels van Igor Zjelezovski

Na zijn loopbaan liet 'De Beer uit Minsk' zich niet vaak meer zien in de schaatssport. Zjelezovski maakte carrière als zakenman, werkzaam voor een bedrijf dat keramische producten verkoopt in voormalige Sovjet-staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl