De EK-beker wordt getoond in Rome, waar vanavond de eerste wedstrijd wordt gespeeld AFP

Goedemorgen! Vandaag begint het EK voetbal met een wedstrijd tussen Italië en Turkije. Ook komen de wereldleiders samen voor de G7-top in Cornwall.

De wekdienst liever luisteren?

We beginnen met het weer. De zon schijnt opnieuw flink en het wordt warm met 23 tot 27 graden. Direct aan zee is het wat minder warm, zeker op plaatsen waar lage bewolking hardnekkig is.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het EK voetbal begint om 21.00 uur met een wedstrijd tussen Italië en Turkije in Rome. Het duel staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie. Het Nederlands elftal komt zondag in actie tegen Oekraïne.
  • De Britse premier Johnson ontvangt de wereldleiders in Cornwall voor de G7-top. Voor Biden betekent het de eerste ontmoeting met hen als president. Er wordt onder meer gesproken over de coronapandemie en over een minimumbelasting voor bedrijven.
  • Het kabinet beslist waar evenementen aan moeten voldoen om na 30 juni te mogen doorgaan. Het kabinet overweegt overigens om de volgende stap in het openingsplan al op 26 juni te zetten.
  • De Nederlandse hockeysters nemen het om 16.00 uur op tegen België in de halve finales van de EK in Amstelveen. De winnaar speelt zondag de finale tegen Spanje of Duitsland.
  • Op het Parijse tennistoernooi Roland Garros staat recordkampioen en titelverdediger Rafael Nadal in de halve finales tegenover Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld. De Serviër leidt in onderlinge ontmoetingen tegen Nadal nipt: 29-28.

Wat heb je gemist?

De twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wisten van een geheimgehouden memo over de toeslagenaffaire, maar ontkenden dit in hun verhoren onder ede voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

Uit een reconstructie van RTL Nieuws en Trouw blijkt dat de memo op 4 juni 2019 al ter sprake kwam tijdens crisisbesprekingen op het ministerie, waarbij beide ambtenaren aanwezig waren. In deze memo, dat dateert van 2017, werd al geconcludeerd dat het stopzetten van toeslagen onrechtmatig was en dat een groep van 300 ouders zou moeten worden gecompenseerd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Waar het Nederlands Elftal speelt, daar staat doorgaans een dweilorkest op de tribune. Maar of dweilorkest 't Spult toestemming krijgt van de KNVB en UEFA om muziek te maken is zeer onzeker. Ondanks dat blijft het Zutphense orkest oranjeliedjes oefenen.

"Ik ga er nog steeds vanuit dat ik zondagmiddag een belletje krijg om naar Amsterdam te rijden":

Dweilorkest hoopt toch nog op uitnodiging voor EK, 'We willen een feestje maken'

Fijne vrijdag!

STER reclame