Minister Schouten in de Tweede Kamer (archief)
NOS Nieuws

Schouten slikt tranen weg bij fosfaatdebat: 'Nooit zo'n moeilijk dossier gehad'

Demissionair minister Schouten van Landbouw heeft in een debat in de Tweede Kamer in tranen verteld over de keuzes die er zijn gemaakt over de verdeling van fosfaatrechten. De minister dacht geëmotioneerd terug aan verhalen van boeren die leed ervaren door het stelsel.

"Toen ik net de inbreng van jullie hoorde, besefte ik weer hoeveel pijn dit dossier doet", zei Schouten tegen de andere leden van de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Er is veel gebeurd de afgelopen jaren, ook rond de boerenprotesten. Ik heb nog nooit zo'n moeilijk dossier als dit meegemaakt."

Bekijk hier hoe Schouten haar tranen wegslikte:

Schouten emotioneel bij fosfaat-debat: 'Nooit zo'n moeilijk dossier meegemaakt'

Het draait om het stelsel dat bepaalt hoeveel mest door melkvee per boerenbedrijf geproduceerd mag worden. Door dat te beperken, moet de uitscheiding van fosfaat in Nederland omlaag worden gebracht, om zo onder het Europese plafond voor fosfaatuitscheiding te komen.

Sinds 2018 moeten boeren een heffing betalen per dier dat zij de afgelopen jaren erbij hebben gekregen. Dat heeft sommige boeren in financiële problemen gebracht. Schouten zegt door verhalen van zulke boeren geëmotioneerd te raken.

Het tegemoetkomen van boeren die in financiële problemen zijn gekomen, is een lastig vraagstuk, zei Schouten in het debat. Coulance voor zulke knelgevallen zou bij andere groepen weer tot een hogere heffing leiden. "Het was een solidariteitsvraagstuk. Daar zijn keuzes gemaakt die voor iedereen pijnlijk zijn geweest", zei de minister.

Een eenvoudige oplossing is er niet, omdat Nederland eerst aan de Europese milieuregels moet voldoen, aldus Schouten. "Als ik een creatieve oplossing zou hebben, dan zou ik die gelijk doorvoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl