Doelpuntenmakers Ruud van Nistelrooij (l) en Giovanni van Bronckhorst vieren de overwinning op Italië ANP

Italië en Turkije spelen vrijdag de openingswedstrijd van het EK voetbal. Het Nederlands elftal is voor het eerst sinds 2012 ook weer van de partij. In de periode daarvoor speelde Oranje een aantal gedenkwaardige wedstrijden. Vandaag: Nederland legt in 2008 wereldkampioen Italië over de knie.

De schrik in Nederland was groot toen Oranje in de groepsfase van het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland werd gekoppeld aan toenmalig wereldkampioen Italië, verliezend WK-finalist Frankrijk en Roemenië.

In aanloop naar de eerste wedstrijd in de 'groep des doods' tegen Italië raakte Arjen Robben ook nog eens geblesseerd. Het deerde Oranje niet, want aangemoedigd door tienduizenden Nederlanders werd in Bern een glansrijke overwinning geboekt.

EK voetbal 2008: Nederland wint met 3-0 van Italië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook de twee daaropvolgende wedstrijden tegen Frankrijk en Roemenië werden probleemloos gewonnen. Nederland strandde uiteindelijk in de kwartfinales tegen het Rusland van Guus Hiddink (1-3).

Ruud van Nistelrooij maakte in de 86ste minuut de gelijkmaker, nadat Roman Pavljoetsjenko de openingstreffer had gemaakt. In de verlenging maakten Dimitri Torbinski en Andrej Arsjavin een einde aan de Nederlandse droom.

De Russen verloren in de halve finales met 3-0 van Spanje. Fernando Torres bezorgde de Spanjaarden de EK-winst door in de finale tegen Duitsland de enige treffer te maken.

STER reclame