Sergij Sydortsjoek in het shirt van Oekraïne Getty Images
EK voetbal

Oekraïne moet op last van UEFA het speciaal voor het EK voetbal ontworpen shirt aanpassen. Volgens de Europese voetbalbond staat er een slogan op het tenue die 'duidelijk van politieke aard' is. Dat is reglementair verboden.

Het gaat om de slogan 'glorie aan onze helden' aan de binnenzijde van het shirt in de kraag. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne.

De Russische voetbalbond had eerder deze week bij UEFA een officieel protest ingediend. "Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement", aldus de Russische bond. "Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek."

Het EK-shirt van Oekraïne met in stipjes de contouren van het land AFP

Op het shirt van Oekraïne, zondag de eerste tegenstander van Nederland op het EK, staan in stipjes de contouren van het land en daarin is ook de door Rusland geannexeerde Krim opgenomen, net als de door pro-Russische separatisten gecontroleerde regio's Donetsk en Loegansk.

Dat ontwerp hoeft van UEFA niet worden aangepast en ook de slogan 'glorie aan Oekraïne!', dat als alternatief voor de oorspronkelijke slogan is ingediend, mag op het shirt blijven staan.

STER reclame